Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Úgy veszik a magyar ingatlanokat az ukránok és az oroszok, mint a cukrot


Kínai vevőkhöz kötődik a legtöbb tavalyi ingatlanszerzési engedélykérelem Magyarországon, a dobogó második fokán az oroszok állnak, mögöttük az izraeliek és ukránok zárták az élbolyt tavaly. Összességében hét százalékkal csökkent a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon 2022-ben a Miniszterelnökség hivatalos statisztikája szerint.

Képünk illusztráció

A külföldi ingatlanbefektetők inkább számosságukban változtak az elmúlt években, referenciájukat és összetételüket illetően kevésbé – értékelte a nemrég közzétett hivatalos statisztikát Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a Világgazdaságnak.

A tavaly kirobbant háborúval érintett nemzetiségek közül mind az orosz, mind az ukrán vásárlók aránya emelkedett az előző év adataihoz képest,

az utóbbiaké közel 2,5 százalékkal, így az ukrán lett a negyedik legtöbb magyar ingatlant szerző külföldi népcsoport 2022-ben. A listát változatlanul a kínaiak vezetik a többiektől messze elszakadva, tavaly 775 ingatlan megvásárlásával, a második helyre 192 engedélykérelemmel az oroszok, 182-vel az izraeliek iratkoztak fel. Ukrán állampolgárok 166 ingatlanszerzési eljárást indítottak.

Tavaly összesen 2524 esetben, az előző évinél 7 százalékkal kevesebben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet Magyarországon, tehát némileg mérséklődött a külföldi befektetői jelenlét.

Engedély nélkül csak az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ingatlant hazánkban.

A körükben szükséges kormányhivatali engedélyt az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnál lehet kérelmezni.

További részleteket a Világgazdaság cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük