Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Megjöttek a friss üzemanyagárak, vakarhatja a fejét a kormány


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken fél 9-kor nyilvánosságra hozta a kísérleti üzemanyagár-statisztikáját. A friss adatok szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 648, míg a régiós országokban 623 forint volt. A magyarországi átlagár 4 százalékkal, azaz 25 forinttal volt magasabb a régiós átlagértéknél.

A dízelüzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 649 forint volt, ami 27 forinttal, 4,3 százalékkal haladta meg a régiós 622 forintos átlagárat.

Ha kifejezetten a szomszédos országokat nézzük, akkor sem sokkal rózsásabb a helyzet. A szomszédos országokban ugyanis a benzin átlagára 638 forint volt, a magyar ár ezt 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal haladta meg – írja a Világgazdaság. A dízelnél ugyancsak 638 forint az átlagár a környékünkön, amit a magyar adat 1,7 százalékkal, azaz 11 forinttal múlt felül.

A KSH április 19-én közölte első kísérleti statisztikáját. A 95-ös benzin magyarországi átlagára 8 forinttal nőtt az előző heti adathoz képest, igaz, ezzel párhuzamosan a régiós átlag is emelkedett 3 forinttal. A dízelnél Magyarországon az átlagár 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, csak 1 forinttal esett.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon igazítsák az áraikat a régiós átlaghoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük