Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ne dőlj be az átverésnek! Nagyon megszaporodnak a hamis gyógyszerek a webshopokban


A BrandShield kiberbiztonsági cég több mint 250 weboldalt zárt be, amelyek hamisított súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszereket árultak – közölte a Reuters, meyet a penzcentrum.hu szemlézett. Az ilyen honlapok elszaporodása rávilágít a GLP-1 kategóriájú gyógyszerek iránti növekvő keresletre és a hamisítványok globális piacának bővülésére .

A BrandShield, egy kiberbiztonsági vállalat, több mint 250 olyan weboldalt azonosított és számolt fel, amelyek hamisított súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszereket kínáltak eladásra. Ezek a gyógyszerek a GLP-1 osztályba tartoznak, amelyek közül néhány a Novo Nordisk és az Eli Lilly által fejlesztett termékek. A cég vezérigazgatója, Yoav Keren szerint ezek a weboldalak a tavaly bezárt 279 patikai weboldal közül kerültek ki, melyek többsége ezen gyógyszerekkel foglalkozott.

Az érintett gyógyszerek, mint például az Ozempic, Wegovy, Mounjaro és Zepbound, nem csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgálnak, hanem az étvágy csökkentésével és a lassabb gyomorürüléssel is hozzájárulnak jelentős súlyvesztéshez. Ezáltal nagy keresletet generálnak a valódi és a hamis változatok is globálisan.

Legalább kilenc országban jelentettek már káros eseményeket ezeknek a hamisított termékeknek köszönhetően. Keren figyelmeztetett arra is, hogy várhatóan tovább nő majd ezeknek a hamisítványoknak az elterjedtsége. A BrandShield által tavaly felszámolt weboldalak csak egy rész foglalkozott hamisított GLP-1 gyógyszerekkel; összesen 1655 olyan oldalt jelentettek be, amelyek különböző hamisított termékeket árultak.

A cég együttműködött a Pharmaceutical Security Institute-tel (PSI) annak érdekében, hogy eltávolítsák ezeket az oldalakat. A PSI tagvállalatai döntötték el, melyik gyógyszeres csoportokat célozzák meg ebben a folyamatban. A BrandShield módszere abban állt, hogy bizonyítékokat gyűjtött arról, hogy az adott termékek hamisítványok voltak és ezt követően lépett kapcsolatba az oldalakat hostoló szolgáltató szolgáltatókkal.

Továbbá a vállalat közösségi médiaplatformokon is tevékenykedett: összesen 3968 olyan listát távolított el tavaly, amelyeken hamisított gyógyszerek szerepeltek. Ezek közül sokat Facebookon találtak meg. Az eltávolítások globálisan történtek, több ország piacterét érintve.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) decemberben bejelentette, hogy vizsgálódik az Ozempic hamis változatainak ügyében. Az FDA célja annak megállapítása volt, hogy ezek hogyan kerülhettek be a hivatalos amerikai ellátási láncba.

/www.penzcentrum.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük