Közzétette - Kategória - Beregi határrendészeti hírek, Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Beregsurány, Határrendészeti hírek, Szabolcs Szatmár Bereg megyei sziréna, Vezér cikkek

Határrendészt akart megvesztegetni Beregsuránynál: 2 évre kiutasították hazánkból


Illusztráció

Gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak egy orosz származású német állampolgárt, aki pénzt ajánlott egy beregsurányi határrendésznek. A férfi 100 eurót akart adni az útlevélkezelőnek, hogy az a kötelezettségét megszegve, érvényes útlevél hiányában léptesse ki Magyarország területéről. A Nyíregyházi Törvényszék a külföldi vádlottat a vád szerinti tényállás és minősítés szerint – kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt – 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, 3 évi próbaidőre felfüggesztve, egyúttal 2 évre kiutasította Magyarország területéről, és a felkínált 100 euróra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítéletet az ügyész és a vádlott tudomásul vette, a védő jognyilatkozatának megtételére 3 munkanapot tartott fenn, így a döntés nem jogerős.

Alig egy nap elteltével, augusztus 8-án gyalogosan jelentkezett belépésre egy ukrán férfi ugyanezen a határátkelőhelyen, aki Németországba akart gyalog eljutni. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet feltételeinek ez az utazási forma nem felel meg, ezért a határrendész tájékoztatta a férfit, hogy a belépésre nincs lehetősége. Ekkor az elkövető a kezelőfülkébe benyúlva a határrendésznél lévő úti okmánya végére lapozott, rámutatva az abban korábban elhelyezett 50 eurós bankjegyre és kérte, hogy a határrendész a kötelességét megszegve engedélyezze az országba történő belépést.