Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Végre kiderült, innen indult a világjárvány


Kína és a WHO 2020 nyarán kezdte el a tárgyalásokat a közös munkáról, és arról, hogy közösen, hogyan tudnák a vírus eredetét felkutatni. Fontos kérdés volt, hogyan is terjedhetett állatról emberre a vírus. Kiderült, hogy összesen 17 – 17 főből álló kutató csatlakozott Kínából és más országokból a kutatás sikerességét biztosítva. Peter Ben Embarek, a WHO szakértői csapat vezetője és Marion Koopmans virológus beszélt az eredményekről. Kínai részről jelen volt Liang Wannian, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság Covid-19 részlegének vezetője is.

Többféle vírusszekvencia volt jelen
A kutatások ellenére sem találtak kitöréseket a decemberi esetek előtt sem Vuhanban, sem Kínában, ami fontos hiszen, így az első jelenleg ismert és bizonyított gócpont a Huannani piachoz köthető. Fontos kiemelni, hogy a kitöréseknél már többféle vírusszekvencia volt Vuhanban, sőt a vírus első azonosítása előtt már több országban is jelen volt a vírus.

Több kitörési pont is volt
A meglévő adatok alapján több eset is van, ami nem köthető a Huannani piachoz. Több eset is van, amikor más marketeknél találkoztak a vírussal, de van, ami egy piachoz sem köthető. Tehát az első esetek a piacon belülre és azon kívül is köthetők. Ez az alapján kijelenthető, hogy az egyik kitörési pontnak mindenképpen a piacnak kellett lennie, de kihangsúlyozták, hogy körülbelül egyszerre egy másik “kitörési pontnak” is lennie kellett valahol a városban.
A piacon a kutatások során több termékben is kimutatták magát a vírust, de a piacra érkezését a vírusnak nem tudták megállapítani, így annak kutatása még folyik.

Nem laborból szabadult
A WHO összesen 4 főbb hipotézissel állt elő, amivel a vírus terjedésének láncát keresték.
• A vírus direkt terjedése állatról az emberre.
• Egy gazdatest (állat) adta át egy másik olyan állatnak, amely emberközelibb. Ezen mutálódott és átterjedt az emberre.
• Étel útján, tehát lehetséges, hogy fagyasztott étel volt a felület az átjutásra.
• Egy laboratóriumi hiba folytán.
Összességében a második opciót tartották a legvalószínűbbnek, ugyanakkor mindez további kutatást igényel a jövőben, ahogy a direkt terjedés lehetősége, illetve a fagyasztott ételek vizsgálata is. Lényeges eredmény viszont, hogy a legkevésbé valószínűnek a laboratóriumi kiszabadulást tartják, ami azért is fontos, mivel sokak hitték, hogy emberi hiba okozta a világjárványt.Több szempontot összevetettek, illetve megvizsgálták magát a labort és esélytelennek látták, hogy onnan bármi kiszabaduljon, így ezt az elképzelést elvetették.

Fagyasztott termékekben is túlél
A kínai piacon több élelmiszernél azonosították a vírus jelenlétét, amelyek egy része fagyasztott étel volt. A kutatócsoport felkutatta a piac minden pontját és azonosította a fertőzött árusokat és termékeket. Így tettek a Huannan piac valamennyi beszállítójával is visszamenőleg. A szállított termékek az ország több pontjáról érkeztek anno: farmokról és tanyákról, de külföldről is. Minden szálat felkutatnak, hogy megtalálják a vírus forrását. Nem bizonyítható egyelőre azonban, hogy szállítással került volna a Covid-19 a piacra, emiatt indokolt a további széles körű vizsgálat az élelmiszerek származási helyén.

Még mindig nincs meg az állatfaj
Próbálták feltérképezni azokat az állatokat is, amelyek az első fertőzéseket okozhatták, de nem jártak sikerrel. Sok állatot teszteltek, azonban nem tudtak pontosan rámutatni egyetlen fajra sem. Találtak több hasonló vírust, de sehol nem volt pontos egyezés. Legvalószínűbbnek még mindig a denevéreket tartják. A kutatást ezen a szálon is tovább folytatják a forrás beazonosításához.

/metropol.hu/