Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Végre kiderült, mennyi az a túl sok kávé


Egyesek szerint isteni nedű, mások szerint ördögi szer. Mi lehet az igazság?

Ahogy a jegeskávékat leváltja a pumpkin spice latte, az ember gyakran plusz egy kávéval próbálja elűzni a délután ránehezedő fáradtságot. Az, hogy mennyi kávé a túl sok, örök vita. De mit mondanak a szakértők? Van, aki az íze miatt issza, van, aki pedig el sem tudja kezdeni a napját nélküle. Élénkítő hatása egyértelmű, azonban egészségügyi következményei kevésbé. Végre kiderült, mennyi az a túl sok kávéKutatások szerint a kávé – amellett, hogy felébreszt – csökkenti a rák, a szívelégtelenség, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Nem érdemes azonban eszetlenül fogyasztani, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy a gyakori kávéfogyasztás összefügg a demencia és a stroke fokozott kockázatával, valamint a magas vérnyomásban szenvedő kávéfogyasztók körében a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás magasabb kockázatáva.

De akkor hol húzzuk meg a határt?

Az NBC News négy orvossal és táplálkozási szakemberrel beszélt a körültekintő koffeinfogyasztásról. A szakértők egyetértettek abban, hogy a már meglévő egészségügyi problémákkal küzdő emberek jobban érezhetik a kávé negatív mellékhatásait.

Tricia Psota, a Nutrition on Demand dietetikusa szerint, bár a kávéfogyasztás egy egészséges embernél nem jár káros következményekkel, ez nem jelenti azt, hogy érdemes elkezdeni fogyasztani.

Oké, de mit jelent ez milligrammban?

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala azt ajánlja, hogy a napi koffeinbevitelt 400 milligrammban, azaz körülbelül négy bögre kávéban maximálják. Szakértők szerint a legtöbb embernél nem valószínű semmilyen súlyos mellékhatás, hacsak nem fogyasztanak 1200 milligrammot, vagyis körülbelül 10 bögrényit egy nap.

Természetesen mindez az egyéntől is függ. Míg egyeseknek a napi 4-5 kávé meg sem kottyan, mások már háromtól is rosszul alszanak éjjel. Tricia Psota a szoptató anyáknak azt javasolja, hogy ne haladják meg a napi 200 milligramm, azaz 2 csésze kávét, hiszen a koffein bejuthat az anyatejbe. A terhesség alatti kávézás szintén régóta vitatott téma: sokak úgy vélik, hogy a terhesség alatti koffeinfogyasztás alacsonyabb születési súlyhoz vezethet az újszülötteknél.

Nem csak a koffeinnel kell vigyázni

Nikki Cota dietetikus szerint a szív- és érrendszeri betegségben vagy cukorbetegségben szenvedők számára nem csak a koffein, hanem az ahhoz adott cukor és tejszín is kockázatos lehet. A kávézókban kapható koffeines italok gyakran akár 50 gramm cukrot is tartalmaznak, ami egy 2000 kalóriát fogyasztó felnőtt napi cukorbevitelét teszi ki.

Egyesek az életkor előrehaladtával jobban érezhetik a kávé negatív mellékhatásait, mivel a szervezet bizonyos vegyi anyagokat és élelmiszereket az idő múlásával egyre kevésbé tolerál. Az ember ráadásul könnyen azt érezheti, hogy nem hat a kávé, így idővel egyre többet fog inni, mégis egyre fáradtabb lesz.

A fiatalkori fokozott koffeinfogyasztás szintén nem veszélytelen. A tinédzserkorban válik igazi szokássá a kávézás, hiszen ekkor már nagyobb szabadságuk van abban, hogy mit fogyasztanak, ráadásul hirtelen rengeteg teendő és kötelesség szakad rájuk, amik maximális energiabedobást igényelnek. Ez azonban sokaknál éjszakai alvászavart okozhat, ami egy öngerjesztő folyamat, hiszen így még több koffeint akar majd fogyasztani a gyerek. Helyette inkább a pihentető alvásra lenne célszerű fókuszálni.

A reggeli kávé sokak számára nem csak egyszerűen a reggeli rutin része, hanem nélküle egyszerűen „nem indulhat el a nap”. A reggeli koffeines ital ezerféleképpen fogyasztható, ki-ki ahogy szereti, éberebbé teszi, és segít a koncentrációban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük