Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Ajjaj, rossz hír: új szupervírus jött létre mutációval


Létrejött egy hibrid koronavírus két mutáns variáns egyesülésével. A már itthon is megtalálható brit mutáció és a kaliforniai variáns genomja egyesült, így létrejött egy erősen mutálódott hibrid. Mindezt egy Kaliforniában levett mintában találták meg a tudósok a Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban.

Fotó illusztráció MTI

Los Angelesben növekszik a koronavírusos esetek száma, amiért a B.1.1.7 brit és a B.1.429 kaliforniai variáns egybeolvadásából kialakult új mutáció lehet a felelős – írja a New Scientist alapján a 24.hu. Az új variáns ki tudja kerülni a korábbi mutációk ellen termelődött antitestek egy részét.

A laborban már február 2-én felfigyeltek erre a variációra, de még nem sikerült megállapítani, honnan származik. Ez a variáns lehet az első vírus-rekombináció a járvány alatt.

A rekombináció nem ritka jelenség a koronavírusoknál, s a legtöbbször az ilyen összeolvadás nem jár előnnyel a vírus számára, néha azonban igen. Egyelőre nem tudják, hogy ez a rekombináció emberben jött-e létre, illetve terjedhet-e emberről emberre, mint ahogy azt sem, mennyire veszélyes.

Annyit viszont tudni, hogy a brit variánsból magával hozta azt a képeséget, amitől az gyorsabban terjed, a kaliforniaiból meg azt, amitől jobban ellenáll az antitesteknek. Hogy ezeket a tulajdonságokat a vírus képes-e valóban felhasználni, még alaposabban meg kell vizsgálniuk a tudósoknak.

Indirekt/Blikk