Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Hét szokás, ami tényleg lassítja az öregedést


Kiderült, hogy ez a hét szokás nagyon jó hatást gyakorolt az egészségre, és lassítják az öregedést is. Egy új vizsgálat szerint a szív- és érrendszer egészsége lassíthatja a biológiai öregedés ütemét, hosszabbá téve ezzel az egészséges életévek számát, valamint csökkentheti a szívproblémák és az életkorral összefüggő egészségügyi állapotok kockázatát.

Az öregedés lassítása

Az American Heart Association által végzett kutatásban a szív- és érrendszeri egészség és a biológiai öregedés közötti kapcsolatot vizsgálták. Észrevették, hogy a jó szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező résztvevők fenotípusos korgyorsulása negatív volt, azaz a biológiai életkoruk, mely a sejtek egészségétől függ, kevesebb volt a kronológiai életkorukhoz, azaz életéveik számához képest. Átlagéletkoruk 41 év volt, a biológiai pedig 36.

Ezzel szemben a rossz szív- és érrendszeri egészséggel rendelkező résztvevők fenotípusos korgyorsulása pozitív volt, ami azt jelzi, hogy biológiailag idősebbnek számítottak a tényleges életkorukhoz viszonyítva. Átlagéletkoruk 53 év volt, a biológiai pedig 57.

Amikor a kutatók megvizsgálták különböző szempontok alapján életmódjukat, azaz az étrendet, a fizikai aktivitást, a nikotinexpozíciót (dohányzást és az annak való kitettséget), az alvási szokásaikat, a testtömegindexüket, a vérnyomásukat, a koleszterin- és vércukorszintjüket, azt vették észre, hogy akik ezekre a tényezőkre jobban odafigyeltek, azok akár hat évvel tovább is éltek, mint a többi résztvevő, és egészségesebbek is voltak.

Íme a 7 szokás, ami lassítja az öregedést

  • Gyümölcsökben, zöldségekben és sovány húsokban gazdag étrend követése, ami mellőzi a transzzsírtartalmú, cukros ételeket.
  • Hetente 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc intenzív testmozgás végzése.
  • A dohányzásról való leszokás. Legyen szó a hagyományos vagy az e-cigaretta használatáról, mindegyik fajta negatív hatást gyakorol a szervezetre, növelik a vérnyomást, károsítják az ereket, rontják a tüdő kapacitását. Azok, akik leszoknak a dohányzásról, a leszokást követő egy éven belül felére csökkenthetik a szívkoszorúér-betegség kockázatát – leszokási módszerekért kattints ide.
  • Legalább 7-9 óra jó alvással az emberek javíthatják szív- és érrendszeri egészségüket, ami lelassítja a biológiai öregedést.
  • A testsúly normál BMI-re való csökkentése ugyancsak lelassítja a biológiai öregedést.
  • A vércukorszint csökkentésével a biológiai életkor múlása is lelassulhat. Az embereknek kerülniük kell a finomított cukrokat, szénhidrátokat és cukros italokat, de ezenkívül még az edzés is segít ebben azáltal, hogy „elégeti” a felesleges vércukorszintet.
  • A vérnyomás szabályozása is segíthet, mely fokozott aktivitással, egészséges táplálkozással és különösen a sóbevitel csökkentésével valósulhat meg

Az aktív életmód nemcsak a szívnek tesz jót, hanem a csontoknak és az ízületeknek is. Az edzési rutin, ami bármilyen életkorban kialakítható, és a szellemi-fizikai aktivitás egyaránt javít a hangulaton, serkenti az agyműködést is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük