Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Mekkora értéktől számít súlyosan magasnak a vérnyomás? – Így csökkentsd gyógyszerek nélkül


Magyarországon a magas vérnyomás népbetegség: a hatvan év felettiek több mint ötven százaléka szenved tőle.

Ha valaki sokszor magas vérnyomást mér otthon, majd a kardiológus megerősíti a magasvérnyomás-betegség diagnózisát, kézenfekvőnek tűnik a megoldás: vérnyomáscsökkentő gyógyszert kell szedni!

Holott a diagnosztizált magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető, terápiájának első lépcsőfoka az életmódváltás, és csak második lépésként, szükség esetén ajánlott emellé a gyógyszeres kezelés. Dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa az életmód szerepére hívta fel a figyelmet.

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

Nem fáj, nem okoz tünetet, akkor miért kellene kezelni a magas vérnyomást? Sokan feltehetik maguknak ezt a kérdést, hiszen hazánkban a felnőttek közel ötöde, a hatvan éven felüliek több mint fele magasvérnyomás-betegséggel él. Ezért is érdemes tudni, hogy a kezeletlen magas vérnyomás növeli többek közt a stroke, a szívelégtelenség, az agina pectoris, az agyi és a szívinfarktus kockázatát, valamint szem- és veseszövődményekkel is járhat. Érdemes a magas vérnyomásra úgy tekinteni, mint egy tünetegyüttesre, ami mögött számtalan tényező húzódik, és amelyben minden mindennel összefügg. Éppen ezért feltétlenül kezelni kell a hipertóniát, elsősorban életmódváltással, másodsorban, súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel is.

Mit jelent a súlyosabb eset?

160/100 Hgmm fölötti vérnyomásnál, szövődmények és társbetegségek mindenképpen szükséges a gyógyszeres kezelés, de ez nem váltja ki az úgynevezett életmódkezelést, amely jelentősen képes javítani az állapoton. Azonban nem mindegy, hogy a magasvérnyomás-betegek hogyan változtatnak az életmódjukon, hiszen annak nemcsak hatékonynak, de biztonságosnak is kell lennie. Ebben segít az életmódorvoslás.

Így kezeld gyógyszerek nélkül

Kiegyensúlyozott, „vérnyomáscsökkentő” táplálkozás 

A rostban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet dietetikus segítségével a célokhoz, ízléshez, esetleges ételallergiákhoz, érzékenységekhez lehet igazítani. Érdemes a mediterrán vagy a DASH-diéta összetételéből kiindulni, és külön figyelmet kell fordítani a telített és transzzsírok, valamint a sófogyasztás visszaszorítására. Ugyancsak óvatosnak kell lenni az alkohollal, ugyanis a napi szinten fogyasztott alkohol, különösen a tömény, égetett szeszek fogyasztása jelentősen emeli a vérnyomást. Ráadásul az alkoholos italok sok kalóriát is tartalmaznak, tehát túlsúlyhoz vezethetnek.

Testsúlycsökkentés

Nagyon határozott összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül.

Rendszeres mozgás

Az alapbetegségekkel élőknek, így a magasvérnyomás-betegeknek sem szabad átgondolás nélkül belevágni egy szélsőséges életmódváltásba, edzéstervbe. A mozgásterapeuta által felépített mozgásterápia minden esetben az életmódorvosi kezelési tervbe illeszkedő egyéni állapotfelméréssel kezdődik, amelynek keretében átfogó kép kapható többek közt a fittségről, a mozgásszervek állapotáról. Az állapotfelméréssel egy időben, már az első konzultáción azonnal hasznosítható, konkrét mozgásterápiás tanácsok is elhangzanak. Később igény esetén személyre szabott mozgásterápiás terv is megszülethet, amely tartalmazhat gyógytornát, személyi edzést is.

A mozgásterápiában nagy segítséget jelenthet a biztonságot és hatékonyságot növelő, a pulzuskontrollt és a követhetőséget biztosító okosóra használata. Már három hét rendszeresen sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig már mérhető is lehet a vérnyomás csökkenése és más pozitív hatások.

A rendszeres orvosi kontroll elengedhetetlen

Fontos megérteni, hogy a magasvérnyomás-betegség egy életen át tartó figyelmet és kezelést igényel, ami nem csak gyógyszerelést jelent – hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté. A magas vérnyomás nem csak gyógyszerrel kezelhető, az életmód-terápia olyan értékeken tud változtatni, mint a vérnyomás, a koleszterin- és a vércukorszint, amelyek pedig a krónikus betegségek jelzői. Vagyis az életmódelemek megváltoztatásával hatással lehetünk többek közt a magas vérnyomás állapotára, bizonyos mértékig vissza is fordíthatjuk a folyamatot.

Minél több rossz szokást cserélsz le jóra, például elhagyod a dohányzást, hatékony stresszkezelő módszerek sajátítasz el, annál jobb az esélyed a javulásra – akár már kialakult betegségek esetén is. Ezt a folyamatot és a betegség állapotát azonban mindig kardiológusnak kell ellenőriznie és szükség esetén kezelési változtatásokat javasolnia.

Ha folyadékpótlásról van szó, nincs jobb választás a víznél. Az üdítők gyakori fogyasztása egy sor kellemetlen egészségügyi probléma kialakulásához, így például az elhízáshoz és a cukorbetegséghez is hozzájárul.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük