Közzétette - Kategória - Egyéb

Minden idők egyik legnagyobb üstököse tart a Föld felé: kétszer nagyobb, mint a Mount Everest


Július 14-én közelíti majd meg bolygónkat, és az Oort-felhőből érkezik a nem mindennapi égitest, mely a mi életünkben még egyszer sem érintette a Naprendszer belsejét.Az utóbbi időszakban több különös rekordnak is tanúi lehetnek a csillagászat iránt érdeklődők. Az elmúlt hetekben különös, ezer évente egyszer látható bolygóegyüttállás volt megcsodálható az égbolton, most pedig arról szólnak a hírek, hogy a Föld felé tart minden idők egyik legnagyobb kiterjedésű üstököse. A CNET információi szerint a mi életünkben még sosem érintette a Naprendszer belsejét, most viszont a bolygónk felé vette az irányt az idegen égitest, melyet először a Hubble űrtávcső szúrt ki még 2017-ben a Szaturnusz és az Uránusz pályája között. A C/2017 K2 (PanSTARRS) nevű objektumot az elkövetkezendő hetekben egyre csekélyebb távolság választja majd el a Földtől a szakértők szerint. Az előrejelzések szerint mintegy két hét múlva, július 14-én sodródik a legközelebb hozzánk. Az üstököst szabad szemmel nem lehet majd észrevenni az égbolton, egy kisebb távcső segítségével viszont már látható lesz. Viszonylagos közelsége nagyszerű, soha vissza nem térő alkalmat teremt ahhoz, hogy végre alaposabban is szemügyre vegyék a tudósok, akik már öt éve tudnak a A C/2017 K2 (PanSTARRS) létezéséről.

Egyelőre még a tudósok között is vitatott, pontosan milyen kiterjedésű is a felénk közeledő üstökös. A C/2017 K2 (PanSTARRS) magja a rendelkezésünkre álló adatok alapján körülbelül 18-161 kilométer átmérőjű lehet, a kómája pedig 130 ezer és 800 ezer kilométer közé tehető, tehát kijelenthető, hogy tényleg gigantikus égitestről van szó, mely – csak hogy a nagyságrendjét érzékeltessük – körülbelül kétszer nagyobb, mint a Mount Everest. Érdekesség, hogy ennek dacára sem ez a legnagyobb üstökös, melynek létezéséről tudomást szereztek az űrkutatók: a korábban felfedezett C/2014 UN271 még ennél is hatalmasabb.

Miután júliusban közel kerül a Földhöz, a C/2017 K2 (PanSTARRS) folytatja majd útját a Nap felé, aztán ismét elmozdul a rendszer külső régiója felé. Midőn központi csillagok felé közelítenek, az ilyen és ehhez hasonló üstökösök egyre szélsőségesebb tevékenységet produkálnak, például váratlanul fel is ragyogdhatnak. A C/2017 K2 (PanSTARRS) pályája szinte beláthatatlanul hosszú, szóval borítékolható, hogy évmilliókba telik, míg ismét „erre” jár majd. A szakemberek szerint egyébként nem kell aggódni miatta, ugyanis nem jelent veszélyt ránk nézve.