Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Egyéb

Újabb népszerű terméket tiltott be a NÉBIH – Ne fogyasszon belőle, ha ilyen terméket vett!


A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid-tartalom miatt visszahívták a forgalomból a Golden Lily szárított sárgabarackmag 100 grammos kiszerelésű terméket – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el azokat a termékeket, amelyek az alábbi minőségmegőrzési időkkel rendelkeznek:

  • 2022. 08. 01.,
  • 2022. 12. 01.,
  • 2023. 02. 01.,

illetve amelyek tételszámai: 101158 és 101163.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy

A SÁRGABARACKMAG-FOGYASZTÁS RÁKELLENES HATÁSÁT TUDOMÁNYOS TÉNYEK NEM TÁMASZTJÁK ALÁ, AZONBAN FOGYASZTÁSA SÚLYOS MÉRGEZÉS KOCKÁZATÁT VETI FEL.

A sárgabarack, a keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianidmérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet.

Golden Lily szárított sárgabarackmag

Golden Lily szárított sárgabarackmag

Fotó: Nébih

A különböző sárgabarackmagok amigdalintartalma nagyon eltérő lehet. A felnőttek több mint három kicsi vagy kevesebb mint fél nagy nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet, a kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet – olvasható a Nébih honlapján.