Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Kiderültek az emlékeztető oltások leggyakoribb mellékhatásai


Ahogy a koronavirus.gov.hu-n olvasható, Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik oltások felvételét még augusztusban. Azóta eltelt jó néhány hónap és egyre többen kérik az emlékeztető oltásokat világszerte is, így ma már rendelkezésünkre áll néhány azzal kapcsolatban, hogy milyen mellékhatásokkal kell számolni a soron következő vakcinák beadatása után.

Amiket eddig tudunk:

Pfizer

A Pfizer harmadik, emlékeztető adagja ugyanolyan összetételű és erősségű, mint az első két injekció volt. Az eddig összegyűjtött adatok szerint a harmadik vakcina után kialakuló mellékhatások nagyon hasonlóak azokhoz a tünetekhez, amiket az első kettőnél tapasztaltak egyesek – esetleg még enyhébbek is.

A Pfizer és a BioNTech Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának benyújtott adatai alapján az emlékeztető oltások után a részt vevők 83%-a tapasztalt fájdalmat a karjában a beadás helyén, 63,7%-a fáradtságról is beszámolt, míg 48,4%-a fejfájásra panaszkodott. Ezek az eredmények nagyon hasonlóak az első két vakcina esetében mutatkozó mellékhatásokhoz. További tünetekként jelölték meg az izom- és ízületi fájdalmat, a hidegrázást, a hasmenést, a hányást és a lázat. A Pfizer vizsgálata szerint 18 és 55 év között nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ezek a mellékhatások, mint a 65 év felettiek körében, mert az életkor előrehaladtával az immunválasz csökken.

Moderna

A Pfizerrel szemben a Moderna emlékeztető adagja feleannyi (50 mikrogramm), mint az első két adag volt. Bár a dózis kisebb, nem jelenti azt, hogy a mellékhatások is a félre csökkentek volna, sőt! A cég állítása szerint a harmadik Moderna oltás hasonló mellékhatásokat okoz, mint a megelőzők: a részt vevők 76%-a az injekció beadásának helyén fellépő fájdalomról számolt be, 47,4% fáradtságot, 42,1% fejfájást és 39,5% ízületi fájdalmat élt át. A klinikai vizsgálatok hidegrázást, hányingert és hányást is feljegyeztek. A 18 és 64 év közöttieket erősebben érintették a mellékhatások, és a cég nem számolt be súlyos, nemkívánatos eseményekről, így nem jeleztek új biztonsági aggályokat.

Janssen

Klinikai vizsgálatok szerint azok a 60 évnél idősebb személyek, akik 2-3 hónappal az első oltás után kapták meg a Janssen emlékeztető oltást, fájdalmat éreztek az injekció beadásának helyén – nagyjából 40% számolt be erről. 29%-uk fejfájást, 26%-uk izomfájdalmat, 12,4%-uk hányingert, 2,3%-uk pedig lázat tapasztalt a booster után. A mellékhatások gyakorisága hasonló volt az első oltáséhoz.

4 dolog, amit tudnod kell

  • az emlékeztető oltások mellékhatásai hasonlóak, gyakran enyhébbek, mint az első két oltás után tapasztalt mellékhatások
  • várhatóak és átmenetiek
  • a CDC közzétett adatai alapján a mai napig nem észleltek hosszú távú mellékhatásokat az oltások után
  • az emlékeztető oltás lehet a COVID-19 oltássorozat vége, de egy rendszeresebb ütemezés is kezdetét veheti, mint az influenza elleni oltások esetében

A cikk forrása: AARP