Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Robbanás előtt az új járvány, durvább, mint a COVID


Nagyon valószínűnek tartják a kutatók, hogy jön egy új Zika-járvány. Egyetlen mutáns is elegendő ahhoz, hogy robbanásszerűen terjedő fertőzést okozzon.

A vírus okozta betegség 2016-ban egészségügyi vészhelyzetet okozott világszerte. Több ezer csecsemő született agykárosodással, miután édesanyjuk a terhesség alatt megfertőződött. Az amerikai tudósok szerint a világnak résen kell lennie az új mutációk miatt. Laboratóriumi kutatásuk azt sugallja, hogy a vírus könnyen mutálódhat, és új variánsokat hozhat létre. A legújabb tanulmányok szerint ezek a változatok még azokban az országokban is hatékonyan terjeszthetik a vírust, ahol a korábbi Zika-járványok után immunitás alakult ki – számol be az Index.

Foto:123rf.com

A szakértők szerint az eredmények, bár elméleti jellegűek, arra figyelmeztetnek, hogy a Covidtól eltérő vírusok is veszélyt jelenthetnek.

„Már Magyarországon is jelen vannak azok az invazív szúnyogfajok, amelyek trópusi betegségeket terjeszthetnek, és ezáltal akár járványt is okozhatnak az országban” – mondta tavaly nyáron Kemenesi Gábor.

A virológus szerint Magyarországon is egyre gyakrabban lehet találkozni például az ázsiai tigrisszúnyoggal, a koreai szúnyoggal, valamint a japán bozótszúnyoggal. Ezek a szúnyogfajok terjeszthetik a kórokozókat, köztük a Zika- vagy a Dengue-láz vírusát.

“Olaszországban már többször is megjelent a Chikungunya-láz, ahol nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából” – emlékeztetett Kemenesi Gábor.

A Zikát a felsoroltakon kívül a fertőzött Aedes szúnyogok csípése terjeszti. A rovarok – Kanada és Chile kivételével, ahol túl hideg van a túlélésükhöz – az egész amerikai földrészen és Ázsiában is megtalálhatók.

A legtöbb felnőtt számára a Zika-fertőzés enyhe lefolyású betegség, maradandó következmények nélkül, a méhen belüli csecsemőkre nézve katasztrofális következményekkel járhat – írja a BBC.

Ha az anya a terhesség alatt kapja el a vírust, a fertőzés károsíthatja a fejlődő babát, mikrokefáliát, azaz szokatlanul kicsi fejet okozhat, ráadásul súlyosan károsíthatja az agyszövetet. A kutatók sejtek és élő egerek segítségével rekonstruálták, mi történik, amikor a Zika különböző emberekkel érintkezik. A laboratóriumban az egerekbe bejutó víruson apró genetikai változásokat észleltek.

Ez arra utal, hogy a Zika viszonylag könnyen mutálódhat, sőt olyan élőlényekben is szaporodik, amelyek korábban némi immunitásra tettek szert a szúnyogok által terjesztett fertőzés, például a Dengue ellen.

A mutánsokkal szemben némileg véd az immunitás

„Az általunk azonosított Zika-variáns olyan mértékben változott, hogy a korábbi Dengue-fertőzés révén szerzett immunitás már nem volt hatékony az egerekben” – mondta a vizsgálatot vezető professzor. Ha ez a mutáns terjed el, akkor Sujan Shresta szerint ugyanezzel a problémával szembesülnek majd az emberek is a való életben. Az alakváltás, a mutálódás minden vírusra jellemző, emlékeztet a Nottinghami Egyetem vírusszakértője, aki példaként a koronavírus újabb és újabb változatait említette.

“A kutatás igazolja, hogy milyen gyorsan jöhet létre egy vírus genomszekvenciájának egyetlen betűnyi változása, és hogy ez milyen erőteljes hatással lehet a vírus fertőzési képességére” – mondta Jonathan Ball professzor.

A Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora szerint azonban a korábbi Zika-fertőzés még mindig nyújthat némi védelmet az új változatokkal szemben.

Mint például a koronavírus esetében is” – véli Paul Hunter.

A Zika-vírus ismertetőjelei

Jóllehet a vírust többnyire szúnyogok terjesztik, szexuális úton is terjedhet.

A fertőzés általában nem végzetes: kevesen halnak meg a fertőzés következtében, sőt tünetek is csak minden ötödik betegnél jelentkezhetnek. Ezek közé tartozhat a láz, a kiütés és ízületi fájdalom.

A fertőzés gyógykezelését mindeddig nem sikerült kidolgozni. Az egyetlen lehetőség a megelőzés, vagyis a csípés kockázatának csökkentése. Ezzel egyidejűleg azonban megkezdődött a Zika-vakcina kifejlesztése, amely megvédheti a terhes nőket.

/napidoktor.hu/