Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

E-cigit szív? Megdőlni látszik egy mítosz, rossz hírek érkeztek


Ausztrál kutatók szerint az elektromos cigaretta használata egyáltalán nem veszélytelen, és még az is kérdéses, hogy tényleg segít-e leszokni az „igazi” dohányzásról.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatóinak átfogó áttekintése állítja, hogy az egyébként nikotinmentes e-cigaretta egészségügyi kockázatai jelentősen meghaladják annak vélt vagy valós előnyeit. Súlyos állításokat fogalmaztak meg ennek kapcsán: az ilyen termékek mellett lobbizók régóta szelektíven használják fel az adatokat az értékesítés elősegítésére.

A kutatók vizsgálata – írja az eredményekről beszámoló ZME Science – meggyőző bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy az e-cigaretta akut (rövid távú) tüdősérülést, mérgezést, égési sérüléseket, görcsrohamokat okozhat, és használata függőséghez vezethet. Kevésbé súlyos ártalmakat is említenek, például torokirritációt és hányingert. A bizonyítékok arra is meggyőzőek, hogy az e-cigaretta levegőben szálló részecskéket termel beltéri környezetben, így potenciálisan károsíthatja a nem cigarettázókat.

A kutatás emellett azt is firtatta, tényleg igaz-e, hogy az elektromos cigi segíthet a dohányzás abbahagyásában, azonban erre csak korlátozott bizonyítékokat találtak. Ezek semmivel sem voltak erősebbek azoknál, amelyek szerint sokan visszatértek korábbi dohányzási szokásaikhoz.

Mindezek fényében a kutatók állítják, hogy bár az e-cigaretta segíthet néhány embernek abbahagyni az „igazi” cigizést, azonban e-cigit csak képzett egészségügyi szakembereknek szabadna felírniuk, akik azután segítenének a leszokásban. Bármilyen más hozzáférés komoly károkat okozhat, és nem jár semmilyen haszonnal.

A szakemberek azt is megjegyzik, hogy az e-cigaretta szabályozását kereskedelmi érdekek befolyásolhatják, azonban a közegészségügy érdekében ellen kellene állni ezeknek az erőknek.

/hvg.hu/