Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fogyasztói Barométer: nettó 551,5 ezer forintra nőtt a magyar háztartások havi átlagos jövedelme


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból alapvetően az szűrhető le, hogy a háztartások pénzügyi helyzete jelentősen javult az elmúlt negyedévhez képest, azonban ez még nem hozta el a fogyasztási fordulatot, derül ki a Nézőpont Intézet Fogyasztói Barométer legfrissebb felméréséből, melyet az írja az economx.hu szemlézett.

Bár a makrogazdasági számok azt feltételeznék, hogy a lakosság derűsebben látja a jövőt, ettől még nagyon messze állunk. Az economx.hu a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. és a Nézőpont Intézet legfrissebb számait.  A szakértő szerint ez egy érthető reakció az elmúlt másfél év gazdasági történéseire, ugyanis a magyar emberek biztonsági igénye, történelmi okok miatt, magas. A Nézőpont rákérdezett, hogy ha a háztartásoknak többletjövedelmük lenne, azt inkább elköltenék vagy megtakarítanák.

Kép: Economx.hu

A Fogyasztói Barométer kimutatása szerint a háztartások átlagos jövedelme 2024 márciusában nettó 551,5 ezer forint volt, amely 2023 decemberéhez képest közel 10 ezer forintos növekedés, s 50 ezer forinttal több az előző év szeptemberéhez képest. A ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség pedig átlagosan nettó 548,5 ezer forint.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük