Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Beregből a Beregért! A járványhelyzet idején is lázas munka zajlik a Beregi Múzeumban


Vásárosnamény – Bár jelenleg a vásárosnaményi Beregi Múzeum egyik kiállítóhelye sem fogad látogatókat, a munka a színfalak mögött nem állt meg. Most is – mint egyébként mindig – olyan háttérmunkák folynak, amelyek nélkülözhetetlenek egy múzeum életében. Varga János, a múzeum igazgatója beszélt ezekről a feladatokról.

 
Egy múzeum nem csak a kiállításokról, nem csak a látogatók fogadásáról szól, hanem elsősorban egy kutatóhely, ahol a kutatás, a gyűjtés, az anyag feldogozása, valamint a műtárgyak megőrzése és megóvása is szükséges. Mivel ezek olyan feladatok, melyek elzártan is megoldhatóak, így a múzeum munkatársai a leltározást, a műtárgy védelmet, mind az épületeknél elengedhetetlen takarításokat is folyamatosan végzik.
A múzeum igazgatója elmondta továbbá, hogy fontos szerepet tölt be munkájuk során a kutatómunka melyek, mint mondta
 
arra irányulnak, hogy a már meglevő anyag, minél teljesebb feldolgozása, illetve az ehhez tartozó fontos célkitűzések megvalósuljanak.A múzeum munkatársai e mellett a műtárgyak konzerválását, tisztítását és restaurálását is folyamatosan végzik.
Ezek a munkák bár nem a nagyközönség számára nem látható, mégis számos feladatra és munkakörre bomlanak, így alakítva ki és alapozva meg minden, a közönség számára látható tevékenységet: a kiállításokat, múzeumpedagógiai órákat, egyéb programokat – magyarázta az igazgató.

A weboldal a linkre kattintva érhető el!

Most, hogy nem tudnak személyesen találkozni az érdeklődőkkel, felhívta a figyelmet régi-új online tartalmaikra. Elsőként az újításokra, mely a digitális kor vívmányait hívta segítségül, hiszen a megújult Beregi Múzeum weboldala, valamint számos új oldal is a nagyközönség igényeinek kielégítését szolgálja. Ezeken az oldalakon az intézmény az érdeklődőket cikkekkel, érdekes megoldásokkal ,,szórakoztatja,,.

A weboldal a linkre kattintva érhető el!

A weboldal a linkre kattintva érhető el!


Ilyenek a blogbejegyzések, melyek egy-egy tudományos témát járnak körbe. Előállítanak továbbá olyan digitális tartalmakat, mely a digitális oktatást szolgálják, mely mindenféle témában, nagyon sok tantárgyhoz kapcsolódóan nyújtanak segítséget.
 
Varga János itt kiemelte a ,,Játéksarok,, elnevezésű kezdeményezésüket, mely néprajzi, történelmi-, és helytörténeti témákat dolgoz fel. Itt érdekes és színvonalas online játékokkal találkozhatnak az érdeklődők.
 
 

A weboldal a linkre kattintva érhető el!


A digitális tartalmak sora ezzel nem ért vége, hiszen virtuális kiállítást is működtetnek a honlapukon, ahol különleges és érdekes tárgyakat mutatnak be jó minőségű fotókkal, illetve a hozzá tartozó magyarázattal. Ezen kiállítás érdekességét tovább növeli, hogy számos olyan tárgy van, mely a kiállításokban nem látható, így bepillantást enged a múzeum rejtett kincsei közé.

A weboldal a linkre kattintva érhető el!

Megemlítette továbbá a ,,Digitális Múzeum,, nevű oldalukat is, ahol közel tízezer tárgy és dokumentum ismerhető meg. Kitért továbbá az intézmény egyik legfontosabb küldetésére is, mely a beregi keresztszemes hímzés propagálásában merül ki.

A weboldal a linkre kattintva érhető el!

A Beregi Kultúra nevű, nem oly régen létrehozott oldalukon ugyanis gyakorlati és elméleti tanácsokkal látják el az érdeklődőket. A weboldal a keresztszemes hímzés történetét, motívumait, a régi tárgyak, hímzések felhasználása is megismerhető. 
Zárásként elmondta, hogy szeretnének már rendezvényeket is tartani, főként azokat amelyek az elmúlt időszakban a  járványhelyzet miatt elmaradtak. Előkészületben vagy így, egy Trianon emlékkiállítás is. Továbbá szeretnének egy olyan rendezvényt is megszervezni, mely eredetileg a Múzeumok Éjszakájának egyik programja lett volna, mégpedig egy viselet bemutatót, melyhez a méltán népszerű Bihari Banda segítségét veszik majd igénybe. A Múzeumok éjszakájára is kitért, mely ugyan idén a megszokott időpontban elmarad, de később szeretnék ezt pótolni – zárta gondolatait Varga János múzeumigazgató.