Közzétette - Kategória - Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Gergelyiugornya, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek, Videóinterjú

Gergelyiugornya a fejlődés útjára lép! Újra élettel telhet meg a Tisza-parti üdülőövezet


Vásárosnamény – Továbbra is lendületben a Bereg szíve, Vásárosnamény. Évek óta, a város egészét érintő.  nagyszabású fejlesztések fémjelzik Vásárosnamény Város Önkormányzatának tevékenységét. A több milliárdos beruházások egyebek mellett infrastrukturális, gazdaságélénkítő, munkahely teremtő, valamint a turisztikai vonzerő növelését szolgálják. A nagyszabású fejlesztések következő üteme a vásárosnaményi Tisza-parti üdülőövezetet is elérték, ahol több száz milliós fejlesztés vette most kezdetét. Vásárosnamény Város Önkormányzatának négy sikeresen elnyert pályázatának köszönhetően így kerékpáros túraközpont, lapátos pihenőhely is kialakításra kerül. A most kezdődő fejlesztésekről Filep Sándort, Vásárosnamény polgármesterét kérdeztük.

A városvezető elmondta, hogy a gergelyiugornyai Tisza-partot érintő fejlesztések négy projektből állnak, mely összesen 260 millió forintot tesznek ki. Elsőként a Kerékpáros turizmus fejlesztése a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben – GINOP-7.1.9-17-2018-00032 pályázatot emelte ki. 

A projekt átfogó célja a térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése. Ezt a kerékpáros turisták igényeit kiszolgáló kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztések megvalósításával kívánják elérni. A komplex módon megtervezett szolgáltatásfejlesztések turisztikai vonzerő képességét tovább erősíti, hogy a fejlesztési helyszínek több esetben kiemelt örökséghelyszínek. A program által létrejövő turisztikai élménykínálathoz szervezetfejlesztési elképzelésekkel biztosítanánk a hosszú távú fenntarthatóságot. Így kerékpáros pihenőpontok hoznak létre Vásárosnaményban a kerékpáros túrázók fogadására, a feltételek javításával és közösségi terek létrehozásával. Továbbá aktív turisztikai eszközváltásra alkalmas csomópontok is kialakításra kerülnek Vásárosnaményban.

A polgármester kiemelte, hogy egy nagyon komoly hálózatba sikerült bekapcsolódni, hiszen

olyan konzorciumi partnerek alkotják, mint  Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., Kölcsei Evangélikus Egyházközség, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., Panyola Község Önkormányzata, Tiszántúli Református Egyházkerület, valamint Vásárosnamény Város Önkormányzata. A projekt összköltsége 435 millió forint, melyből Vásárosnamény 30 millió forintot nyert el. Vásárosnamény így kidolgozta saját, turisztikai központ kialakításához szükséges koncepcióját.

A városvezető megköszönte azon emberek munkáját, akik ezen sikeres pályázat elnyerésében segédkeztek. A megvalósuló fejlesztések sorára is kitért, mint mondta

A Vásárosnamény-Gergelyiugornya Tiszavirág sétány területén, az önkormányzat tulajdonában lévő Bereg szíve Üdülőközpont területét jelöltük ki túraközpontként.  A Bereg szíve Üdülőközpont területén található 2 db parancsnoki épület, egy főépület, (amiben konyha, a konyha és a tábor kiszolgálóhelyiségei vannak jelen), 1 szociális blokkal és 4 db alpesi faházzal. A beruházás az egyik parancsnoki épületet, és az egyik alpesi faházat, valamint egy újonnan épített filagóriát (21,3 m2) érinti. Az egyik alpesi ház alsó szintjén zárt kerékpártároló és szervizpont kerül kialakításra(összesen 33 m2) a parancsnoki épületben 2 db iroda és egy teakonyha (összesen 25,2 m2+ erkély) lesz kialakítva.

Reményeink szerint ezen felújítás szorosan kapcsolódik majd, a már elkezdett és lezárt fejlesztéseinkhez. Itt önkormányzati forrásokra építve rendbe tettük a négy alpesi faházat, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetséf segítségével és támogatásával, teljesen megújult a Bereg szíve Üdülőközpontnak a központi épülete.

Kitért továbbá az ehhez szervesen kapcsolódó kerékpáros eseményekre is, mely a Bereg szívét érinti. Így augusztus 9-én Zoárd-napi Amatőr Kerékpáros Magyar Kupabajnokság, augusztus 26-28-án V4 Junior World Világkupa, míg szeptember 12-én Olimpiai Ötpróba pontgyűjtő, Tour de Vásárosnamény Országúti Kerékpáros Maraton kerül megrendezésre. 

Zárszavában kérte, hogy

Bárkinek akinek baja van, esetlegesen bármilyen problémát észrevesz, mint ahogy tették ezt a múlthéten is, Volt aki e-mailban, névvel, bátran keresett meg, hiszen tudja azt, hogy hozzám és az önkormányzathoz bármikor fordulhat és soha sem a kibúvókat keressük, hanem azt, hogy mit hogyan lehet megoldani! 

Kátyúzunk, rendezzük a partot, füvet nyírunk. Ugyanakkor aki névtelen levelekkel bombáz engem, az is megteheti, de eddig sem voltam hajlandó névtelen levelekre válaszolni! Ugyanis a névtelen levél írója valamitől fél, valamitől tart. Ha pedig bárki Vásárosnaményt, a Bereg szívét azzal fenyegeti, hogy rá hívja a médiát, várjuk a médiát! A Kölcsey Tv jövő héten érkezik, a TV2 2 stábja, az RTL Klub stábja rendszeresen itt van. A Magyar Televízió és Magyar Rádió pedig, szinte heti rendszerességgel foglalkozik ezzel a kisvárossal, a Bereg szívével! Úgy hiszem, hogy akinek baja van ezzel a várossal lehet, hogy talán időnként velem van baja! Hívjon és megbeszéljük! 

A városvezetővél készített teljes interjút, itt tekintheti meg: