Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek, Videóinterjú

240 millió forintos program indul Vásárosnamény és térsége foglalkoztatási helyzetének javításáért


Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (7)Vásárosnamény – Vásárosnamény Város Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal konzorciumában uniós és hazai támogatással újabb paktum indul Vásárosnamény és térsége foglalkoztatási helyzetének javításáért. A most elindult, összesen 240 millió forintos keretösszeggel bíró paktum okán szakmai fórum megrendezésére került sor a Bereg szívében, ahol a Vásárosnaményi Járás polgármesterei, illetve vállalkozói tudhattak meg többet a projektről.

Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (1)A szakmai fórum kezdetén a Vásárosnaményi Paktum Iroda vezetője Buda Béla köszöntötte és konferálta fel először dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőt, aki elsősorban a térség és az itt lévő települések munkaerő hiányának okait taglalta.

elvalaszto 2Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (2)A folytatásban Baracsi Endre, a Szabolcs -Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének szavai következtek, aki a térséget érintő, most elindult paktum fontosságára hívta fel a figyelmet.
elvalaszto 2Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (3)A szakmai konferenciát ezek után a város polgármestere, Filep Sándor nyitotta meg. Megnyitó beszédében több, a várost érintő munkahelyteremtő vállalkozásra és a Vásárosnaményi Paktum Iroda működésére is kitért.
elvalaszto 2Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (4)A fórum további részében a projekt ismertetése következett, ahol először Juhász Attila, a Megakom Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. tanácsadója mutatta be a paktumot és annak előkészítését. Tartalmas előadásából megtudhattuk, hogy a paktum maga a helyi gazdaság és foglalkoztatás fejlesztésében érdekelt szervezetek partnerségi együttműködésen alapszik. A térségben 38.150 főt érintő program a helyi és térségi szintű munkaerőpiaci helyzet javítását, a foglalkoztatás bővítését tűzték ki célul az önkormányzatok, az illetékes kormányhivatal, valamint egyéb, a képzésben és foglalkoztatásban érintett szervezetek együttműködésével. A program célt tűzött ki maga előtt, mint a járás területén, az álláskeresők számának csökkentését, azok támogatását annak érdekében, hogy hosszú távon képesek legyenek a munkaerőpiac aktív szereplőivé válni. Ezen felül szeretnének erőforrásokat biztosítani a hiányszakmák számára, a foglalkoztatás minőségét javítani, illetve az anyagi, társadalmi, szociális és földrajzi egyenlőtlenségeket csökkenteni. A paktum kiemelt célcsoportja az inaktívak és a regisztrált álláskeresők. Kiemelten ide tartoznak az alacsony iskolai végzettségűek, a 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 év felettiek GYED-ről, GYES-ről ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek vagy éppen a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők. A tanácsadó fontosnak tarotta kiemelni továbbá, hogy fontos szempont a fent említett célcsoport képzése a helyi munkáltatói igényeknek megfelelően, a munkaerőpiaci szolgáltatások nyújtása, mint az utazási költségek, étkezési költségek támogatása, keresetpótló juttatás, gyermekfelügyelet, hozzátartozók ápolása. Elhangzott továbbá, hogy a projekt keretében megvalósuló képzések a munkáltatói igények alapján kerülnek meghirdetésre, ahol részt vehetnek gyakorlati képzőként az álláskeresők és inaktívak betanítását célzó duális felnőttképzési programokban. A projektben ez által igénybe vehető bértámogatás, lakhatási- és utazási költségtérítés. Végül a Vásárosnaményi Paktum Iroda által biztosított szolgáltatásokra is kitért.

elvalaszto 2Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (5)A szakmai beszámolót követően Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Iparkamara főtitkára tartott tájékoztatót. Tartalmas előadásából számos, a megyét, illetve a térséget érintő munkerőpiaci képzést vázolt fel. Az iparkamara munkáját és az általuk biztosított lehetőségeket is részletesen vázolta a megjelent polgármesterek, de főként vállalkozók számára.
elvalaszto 2Szakmai forum Vasarosnameny Paktum iroda (6)A szakmai fórum végén kérdéseket és felvetéseket oszthattak meg a megjelentek a szakmai fórum résztvevőivel, ahol az előadókon túl a város polgámestere, Filep Sándor és a térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila is válaszolt a felvetésekre.
elvalaszto 2