Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Sok magyar eshet el rengeteg pénztől, ha nem figyelnek erre


Idén május 21. az adóbevallás határideje, az adóvisszatérítésekről, így a pénztártagok befizetése utáni 20 százalékról is eddig az időpontig lehet rendelkezni – írja az Index.hu.

A bevallási határidő előtt két héttel a Prémium egészségpénztári tagok mindössze 22 százaléka, míg az önkéntes nyugdíjpénztári tagok 16 százaléka kapta vissza pénztári számlájára az adókedvezmény összegét. Az adóvisszaigénylések elmaradása miatt jelentős összegeket hagynak bent az emberek.

A NAV KITÖLTŐPROGRAMJÁBAN MEGJELENNEK AZ ADATOK AZOKNÁL, AKIK CSAK EGY ÖNKÉNTES PÉNZTÁR TAGJAI, TÖBB TAGSÁG ESETÉN KI KELL VÁLASZTANI, HOGY MELYIKRE KÉRIK A VISSZATÉRÍTÉST.

Az elmúlt évben az évi 24 százalék feletti befizetés emelkedéssel párhuzamosan nőtt a visszaigényelhető adókedvezmények összege a Prémium Egészségpénztár adatai szerint. Idén közel 5 milliárd forintról rendelkezhettek a jogosultak a tavalyi 3,8 milliárd forinthoz képest –írják közleményükben, hozzátéve: a teljes egészségpénztári piacon hasonló a helyzet.

Tapasztalataik szerint azok a tagok, akik egészség és nyugdíjpénztárban is rendelkeztek tagsággal, jellemzően inkább az egészségpénztárba kérik vissza az adókedvezmény összegét az azonnali felhasználhatóság miatt. A nyugdíjpénztárakba visszaérkező pénz így általában kevesebb a visszaigényelhető összeghez képest.

Az egészség került fókuszba

 „Viszonylagos stagnálás után rég látott növekedést tapasztalhattunk tavaly a taglétszám emelkedésben a több, mint 80 ezer új belépővel, a befizetések esetében pedig az inflációt lényegesen meghaladó befizetési kedvet”‒ismertették.  A munkáltatói befizetések kiesését a magánszemélyek pótolták a cafeteria megszüntetését követően.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük