Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nyilvánosságra került egy lista azokról a vírusokról, amik bármikor világjárványt okozhatnak


Európai kutatók rangsorolták, mely vírusokban van a legnagyobb potenciál arra, hogy az elmúlt évekből már ismerős léptékű pandémiát okozzanak –  írja a HVG.hu.

Az influenzavírusok jelentik a legnagyobb veszélyt a jövőbeni világjárványok kialakulása szempontjából – állapították meg az európai Vaccelerate konzorcium kutatói. A Travel Medicine and Infectious Disease című tudományos szaklapban megjelent publikáció elkészítésében 57 ország 187 epidemiológusa vett részt. Az összesítés alapján 57 százalékuk gondolta úgy, hogy az influenzavírusokra kell a legjobban odafigyelni a jövőben.

A további, szintén fenyegetést jelentő kórokozók közé tartozik még

  • az X-betegséget kiváltó kórokozó,
  • a SARS-vírusok,
  • a koronavírus-járványt okozó SARS CoV-2,
  • az ebola.

A résztvevők 21 százaléka szerint az X-betegség jelentheti a következő világjárványt, míg a kutatók 14 százaléka szerint ez csupán a második legveszélyesebb kórokozó – összegez az Interesting Engineering.

A szakértők mindegyike 14 kórokozót rangsorolhatott az észlelésekre támaszkodva, amely alapján megjelölhették, hogy melyeket tartják a legveszélyesebbnek. Az olyan vírusok, mint például

  • a hantavírus,
  • a Lassa-vírus,
  • a Nipah-vírus,
  • a Henipavírus,
  • a Rift Valley-lázat

kiváltó kórokozók jelentik a legalacsonyabb pandémiás kockázatot.

Jon Salamanton-García, a tanulmány vezető szerzője szerint minden télen van egy miniatűr járvány, ami többé-kevésbé kontrollált, mert a különböző törzsek nem elég virulensek. Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy minden alkalommal változnak az érintett törzsek, ezért életünk során többször is elkaphatjuk a kórokozót. Ha az új törzsek virulensebbé válnak, a jelenlegi kontroll elveszhet – hangsúlyozta a szakember.

Salamanton-García elismerte, hogy bár az influenzában nagy a globális potenciál, az emberiség jobban felkészült a koronavírus-járványból merített tapasztalatok miatt. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk, a pandémia esetleges kirobbanásakor ugyanis azonnal cselekednünk kell majd.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük