Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

A városlakók kérdezték: kérdések és válaszok a vásárosnaményi szúnyoginvázióról


filep sandor szunyoggyerites

Vásárosnamény – Vérszívók keserítik meg a Vásárosnaményiak életét, mely mostanra már elviselhetetlen a szúnyoginvázió vált. A sok eső, a megáradt folyók és a meleg időjárás miatt gyorsabban fejlődnek a szúnyogok, ezerszámra kialakulva a szúnyoglárváknak ideális tenyészőhelyekkel. A kialakult helyzetről a város vezetőjét, Filep Sándort kérdeztük.

A  városvezető elmondta, hogy a szúnyoggyérítés a jelenlegi törvényi szabályozás szerint az Országos Katasztrófavédelem feladata. Többször egyeztetett már az illetékesekkel, de ez egy országosan előre tervezett program, melyben Vásárosnamény eddig még nem szerepelt. Kifejtette továbbá, hogy az időjárás egyébként sem kedvezett a gyérítésnek, hiszen az ország számos pontján elmaradt az. Elmondta azt is, hogy a Katasztrófacéldelem évente egy, helyzettől függően két alkalommal végez gyérítést. A polgármester továbbá elmondta azt is, hogy a város megfelelő gazdálkodásának köszönhetően, ha a közeljövőben a Katasztrófavédelem terveiben nem szerepel a térség szúnyoggyérítése, akkor  Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, annak megszavazását követően, külön forrást csoportosít el erre a célra, így önerőből valósítja meg azt, akár már a jövő héten. Végezetül elmondta, hogy a város speciális helyzetéből alakulhatott ki ezen helyzet, hiszen az országban egyedülálló módon négy folyó határolja azt, a levonuló tavaszi ár és a hirtelen bekövetkező nyárias idő, melegágyát képezte a mostani helyzetnek, melynek természeti és biológiai okai vannak elsősorban. Zárásként kijelentette, hogy amint megtudják Vásárosnamény vonatkozásában mikor kerül erre sor, akkor tájékoztatni fogják erről a városlakókat, de a város vezetése azon fáradozik, hogy a kialakult helyzet minél hamarabb megoldódjon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük