Bár elsőre talán nem is gondolnánk, de az életlen kés sokkal veszélyesebb, mint az éles. Mivel csak „nyiszatolni” tudunk vele, könnyebben megcsúszhat azon a felületen, amit éppen megpróbálunk felvágni, ez pedig ujjunk megsérüléséhez vezethet. De mihez kezdjünk, ha főzés közben jövünk rá, hogy a kedvenc konyhakésünk már nem igazán vág jól, ám nem szeretnénk hosszadalmas késélezésbe fogni?
Ilyenkor jöhet jól, ha tudjuk, hogy egy egyszerű kerámia bögre segítségével is megélesíthetjük a késeinket. Minél egyszerűbb a bögre formája, annál jobb, illetve az sem árt, ha megfelelően erős a füle. Lássuk a lépéseket!
1. Fogjuk meg egyik kezünkben a bögrét fejjel lefelé, majd tartsuk a kés élét 45 fokos szögben a bögre alsó pereméhez.
2. Miközben szilárdan tartjuk a bögrét és a kést, ugyanebben a 45 fokos szögben kezdjük el húzogatni a kést a peremen. Húzzuk végig a kés egyik oldalát először háromszor.
3. Ismételjuk meg ugyanezt háromszor a kés másik oldalával is.
4. Ismét a kezdő oldala jön a késnek, most már csak kétszer.
5. És kétszer a második oldala.
6. Ismételjük meg a 4. és 5. lépéseket, de csak egyszer-egyszer húzzuk végig a kés élét a peremen.
7. Egy tiszta, nedves kendővel töröljük le a késről a fémport.
Ez a 3-2-1 módszer nem pótolja a profi késélező eszközt, de gyorssegélynek tökéletes.
Forrás: The spruce Eats/izeselet.hu/