Közzétette - Kategória - BeregiHirek.hu, Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Rengeteg ember csinálja, pedig rettentő káros: miért nem jó mobiltelefon mellett aludni?


A telefonnak semmi keresnivalója az ágyban: több okból is káros lefekvés után. Lefekvés után még egy utolsó csekkolás a közösségi oldalra, az e-mail-fiókra, egy gyors like a jó barát fotója alá, de valaki még egy érdekes cikket is megosztott…

Képek: Getty Images.

Sokaknak lehet ismerős ez a láncfolyamat, ami akkor indul el, amikor az ember elalvás előtt az ágyban is kézbe veszi a mobiltelefonját.Amióta a készülék már nemcsak a telefonálás, hanem a szórakozás eszköze is lett, egyre nagyobb időt és teret nyer magának a mindennapokban. Ám az ágy az a hely, amit, ha csak lehet, mobilmentes övezetként kellene fenntartani, több okból is.

Miért káros mobillal a kézben lefeküdni?

A neurológus és alvásszakértő, Brandon Peters szerint a mobiltelefon káros hatással lehet az alvásra, fáradtságot, kimerültséget, sőt elalvási nehézséget is okozhat. A szakértő szerint az a rengeteg dolog, amit a mobiltelefonon csinálni lehet, az olvasás, a játék, a böngészés, mind-mind szórakoztató és élvezetes, ezáltal pozitív stimulációt jelent az agynak, amiből az ember tudattalanul is többet és többet akar. Így a telefon lefekvés után is hosszasan a kézben maradhat, az ember nehezen teszi le, aminek következtében az alvásidő nagymértékben lecsökken. Ennek természetes következményeként az ember másnap kialvatlan lesz, és nehezebben veszi az akadályokat.Peters szerint a lefekvés utáni mobilozás második negatív hozadéka annak a fénynek a következménye, amit a kijelző kibocsát. Ahogyan a számítógép-képernyőtől vagy a tévétől, úgy a telefontól is erős, mesterséges fény árad az ember felé, ráadásul a készülék méretéből és a testhelyzetből adódóan az ember még közel is tartja az arcához. A mobil fénye káros hatással van elalvás előtt, mivel azt az üzenetet küldi az agynak, hogy nem éjszaka van, hanem nappal, ezáltal felborítja az éjjeli és nappali időszakot követő, alvásidőt és ébrenléti időt beosztó belső biológiai órát, a cirkadián ritmust. Mivel a természetes ütem eltolódik, az ember olyan napszakokban lesz álmos, amikor az alvásnak nincs itt az ideje, ha pedig aludni tér, képtelen lesz álomba szenderülni. Ez napközbeni fáradtsághoz vezet, és rövid úton éreztetheti hatását a mindennapi teljesítmény romlásában is. Fontos, hogy a neurológus figyelmeztetését senki se vegye félvállról. Annál is inkább, mert a hosszú távú kialvatlanság nemcsak fáradtságot okoz, hanem komolyabb egészségi problémák kialakulásának kockázatát is emeli: a Harvard Egyetem kutatói szerint növeli az elhízás esélyét, a New York-i Egyetem szakértői szerint pedig diabéteszre és depresszióra is hajlamosíthat. Miért nem jó a szervezetnek, ha az ember bekapcsolt tévé mellett alszik el?Sokak szokása, hogy bekapcsolt tévé mellett alszanak el. Ez ugyancsak rossz hatással lehet, érdemes a következő cikkből tájékozódni, pontosan mit okozhat.

/femina.hu/