Kelet-Magyarországon legnépszerűbb a csok

fejlesztesek Vasarosnameny

csok 1

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódóan idén márciusig összesen 72 ezer család kérelmét fogadták be a bankok, mintegy 205 milliárd forint értékben, ami az éves hazai GDP 0,5 százalékát meghaladó összeg.

A Duna House hitelcentruma által közvetített ügyletek alapján országszerte a hitelfedezettel ingatlant vásárlók 15,5 százaléka családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényel lakáscéljai eléréséhez 2018 első negyedévében. A csokos vásárlók aránya az elemzés alapján a keleti országrészben a legmagasabb: 24,6 százalék, míg nyugaton 19,2 százalék.

Arányaiban a fővárosiak használják ki a legritkábban a csokot, itt a hiteles vásárlókból csak 11,5 százalék igényli ezt a típusú állami segítséget. „A területi egyenlőtlenségek vagyis a vidéken tapasztalt magasabb érdeklődés azzal magyarázható, hogy ezeken a területeken a kedvezőbb lakásárak miatt az állami támogatás jóval nagyobb részt fedez az ingatlan árából, így a felvételi hajlandóság is emelkedik” – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A márciusban bejelentett könnyítések és kedvezmények tovább erősítették a csok iránti érdeklődést az ingatlanközvetítő hálózat pénzügyi szakembereinek tapasztalata alapján. A dinamikusan emelkedő ingatlanárak és a hitelfelvételi hajlandóság növekedése miatt ez a trend várhatóan nem fog változni a következő években.

hirado.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!