Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Fejlesztések a Beregben, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek, Videóinterjú

Esély otthon: 180 milliós otthon- és munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban


Esély otthon Otthon- és a munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban (1)

Vásárosnamény – A vidéki fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen az összesen 11 milliárd forint összértékű Esély otthon elnevezésű program – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

Esély otthon Otthon- és a munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban (2)

A projektmegnyitó kezdetén a város első embere, Filep Sándor köszöntötte a jelenlévőket, majd köszönte meg a most kezdődő projekt kivitelezésében segédkezők áldozatos munkáját.

Esély otthon Otthon- és a munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban (3)

Beszédét követően az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin köszöntötte a jelenlévőket. Novák Katalin elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló pályázat célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon. A felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések jelentkezhetnek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el. A programban hangsúlyos szerepet kap az otthonteremtés, a projekt segítségével a helyhatóságok felújíthatják és átalakíthatják ingatlanjaikat a kedvezményezett fiatalok számára, akiket a munkavállalás érdekében képzésekkel és tanfolyamokkal is segítenek – tette hozzá az államtitkár. Novák Katalin hangsúlyozta, az otthon- és a munkahelyteremtés mellett a közösségteremtést is támogatja a pályázat. Azok tudnak ezen a pályázaton részt venni, akik támogatottként a munka és az otthon biztosítása fejében hajlandóak építeni a helyi közösségeket, mivel ez a kulcsa a hosszú távon erős vidéknek – fogalmazott az államtitkár. A 2017 elején elindított program keretösszege eredetileg 10 milliárd forint volt, ezt azonban a nagy érdeklődés miatt egymilliárd forinttal emelték – tette hozzá Novák Katalin.A vásárosnaményi programrészben 180 millió forintot használhat fel az önkormányzat. A beregi kisváros honlapján olvasható pályázati kiírás szerint 16 kedvezményezett számára három meglévő lakást újítanak fel, valamint öt új lakást építenek az előírt minimális felszereltséggel. A program a tervek szerint 2021-ben fejeződik be. – írja az MTI.

Esély otthon Otthon- és a munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban (4)
Az államtitkár szavait követően a térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila vette át a szót, aki jelen projekt korábbi fehérgyarmati polgármestersége alatti megvalósulásáról és annak sikerességéről is beszélt.

Esély otthon Otthon- és a munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban (5)

Az országgyűlési képviselő szavai után az Észak-alföldi Regionális Energia-Ügynökség (ENEREA) ügyvezetője, Insticei Zoltán mutatta be a ,, Gólyafészek – Vásárosnamény fiataljainak helyben maradásáért” névre hallgató helyi projektet.

Esély otthon Otthon- és a munkahelyteremtő program indul Vásárosnaményban (6)

Itt megtudhattuk, hogy a projekt maga a fiatalok lakhatási körülményeinek javítását és kedvezményes, önálló lakhatási lehetőségek biztosítását tűzte ki céljául. Emellett helyi lehetőségekre épülő, (ön)foglalkoztatást célzó programok valósulnak meg, alkalmazkodva a helyi sajátosságokhoz, adottságokhoz, igényekhez, valamint támogatva egyedi eszközök (ösztönzők) révén, hogy maradjanak helyben a helyi fiatalok.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/BeregiHirek/videos/1612359932186393/” width=”650″ height=”365″ onlyvideo=”1″]

A rendezvényt követően a város első emberét, Filep Sándort kértük, hogy értékelje a projektnyító rendezvényt és annak városra gyakorolt hatását.