Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Filep Sándor: Húsz éve már a Bereget elárasztó nagy tiszai árvíznek


Húsz évvel ezelőtt, 2001 márciusában ismét rekordot döntött hazánk második legnagyobb folyója, ezúttal a Felső-Tisza vidékén, soha nem látott károkat okozva Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ukrán gátak teljes mértékben felmondták a szolgálatot, több is átszakadt közülük, így ott több mint 7000 embert kellett azon nyomban elköltöztetni otthonából.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

Ez azonban más okból sem volt jó hír számunkra, hiszen egyúttal azt is jelentette, hogy kis mértékben sem sikerült lassítani az egyre veszélyesebben közelítő árhullámot. Azonnal a segítségükre siettek a magyar katasztrófaelhárítók, de nem sokára jöhettek is vissza, hiszen itt is hamar szükség lett rájuk. A Tisza másfél nap alatt 7 métert emelkedett, és a Kárpátok két lánca közé szorulva 2-3 kilométer széles területen hömpölygött hazánk felé.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

A lezúduló ár hazánkban először Tarpán vált igazán veszélyessé. A 2000 decemberében felújított gát két helyen is beszakadt, a víz elöntötte a falut, ahonnan több száz embert telepítettek ki azonnal. A helyzetet tovább rontotta, hogy közben megindult az olvadás, és a hegyekből hatalmas hómennyiség indult meg az amúgy is gondot okozó folyók felé.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

Ezzel Vásárosnaménynak és térségének esélye sem maradt a megmenekülésre. A környékbeli 20 beregi faluból több mint 13000 embert kellett azonnal kitelepíteni. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy Tarpán a gáthoz nem vezetett szilárd burkolatú út, így a helyreállítást nem lehetett szakszerűen és kellő időben elvégezni.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

A traktorok és egyéb járművek sorra ragadtak bele a sárba, a homokzsákokat pedig nem lehetett eljuttatni oda, ahol a legnagyobb szükség lett volna rájuk, így Mi-8-as típusú helikopterekre volt szükség, ám ezek sem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

Végül a 41-es út átvágásával igyekeztek csökkenteni a településekre nehezedő nyomást. Mindeközben Tivadarnál is megkezdték a homokzsákok telepítését, de ez sem segített, nem bírták feltartóztatni a folyót. A Tisza vízszintje eközben 16-65 cm-rel haladta meg az 1998-as rekordszinteket, és úgy tűnt a Túr sem akar lemaradni, hiszen 26 cm-rel produkált többet az ominózus rekordnál.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

Sonkád közelében két helyen is átszakította a gátakat, és kilenc közeli települést árasztott el. A mentőmunkálatokban részt vett többek között a Vöröskereszt, de számos vállalat is segített. Az árvíz végül a hivatalos adatok szerint 216 települést öntött el.

Fotó: Beregi Múzeum archívuma

Közel 13 000 embert kellett kitelepíteni, és több tízezer ház került időszakosan víz alá.  Végül 707 otthont kellett újjáépíteni és majd másfél ezret pedig valamilyen módon rendbe hozni.

A 2001.évi márciusi nagy árvíz okozta pusztításról és történéseiről, annak húsz éves évfordulója alkalmából a Bereg szívének polgármestere, Filep Sándor emlékezik meg: