Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb 20 százalékos béremelés jön: ezek a dolgozók örülhetnek most Magyarországon


A bölcsődei dolgozók bérét 20 százalékkal növeli a kormány 2022. január 1-jétől. Az M1 Híradójának a zalaegerszegi Cseperdő Bölcsődében dolgozó Lukács Andrea nevelő azt mondta, hogy nagyon örül annak, hogy a munkájuk, a hivatásuk megbecsülést kap.

A szociális szektorban dolgozók is számíthatnak január elsejétől 20 százalékos béremelésre. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest csaknem háromszorosára nő jövőre a szociális dolgozók bére.

A Nyíregyházi Szivárvány Idősek Otthonában, melyet a református egyház tart fenn, több mint 350 idős ember egészségére vigyáznak az intézményben dolgozó szociális munkások. Az intézményvezető, Vári Zoltán a Híradónak úgy fogalmazott, hogy már számolgattak, „és ha összehasonlítjuk az ez évi átlagbért és a jövőre várható átlagbért a béremelés után, akkor mi azt tapasztaltuk, hogy 64 ezer forinttal fog átlagosan emelkedni a dolgozók bére. Természetesen ezt befolyásolni fogja az itt töltött évek száma, illetve a szociális ágazatban eltöltött évek száma, valamint az iskolai végzettsége a dolgozónak”. Szerinte a jövő évi béremelés valós segítséget ad a szociális területen dolgozóknak és vonzóvá is teheti fiatalok számára, hogy a szociális ágazatban keressenek munkát.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán erősítette meg, hogy 20-20 százalékkal növekszik jövőre a bölcsődei, illetve a szociális ágazatban dolgozók bére.

Emellett emelkedik a tanárok fizetése is 10 százalékkal, amit 2023-ban egy komolyabb bérrendezés követ majd. Az ápolók keresete is növekszik, méghozzá 21 százalékkal. Ez az emelés az utolsó lépcsője annak a 2019-ben elindított béremelési programnak, amelynek eredményeképpen a szakdolgozói alapbérek 72 százalékkal nőnek a 2018-as illetményekhez képest.

Az idei emelések után jövőre is nőnek az orvosi bérek.

Így például a kétéves gyakorlati idővel rendelkezők fizetése már 600 ezer forint fölé emelkedik, azok pedig, akiknek legalább 21 éves munkaviszonyuk van, már csaknem másfél millió forintot kapnak.

A közszolszolgáltatóknál dolgozók is több pénzt vihetnek majd haza jövőre. A Magyar Postánál például az idei 4 százalék után, 2022-ben 9 százalékkal emelik az alapbéreket. A Volánbusznál átlagosan 10 százalékos bérfejlesztés várható. A kulturális szektorban dolgozók bére is nő januártól, 20 százalékkal.

A gazdaság más ágazataiban is érdemi keresetemelkedés várható. Elemzők szerint akár két számjegyű átlagbér-növekedésre is számítani lehet, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum 20-20 százalékos emelése a többi bért is megmozgatja – felfelé.

„Jövőre, ha lassul az infláció, márpedig a Magyar Nemzeti Bank előrejelzéséből ez következik, akkor 2022-ben szinte minden területen jelentős reálbér-növekedés is várható. A bérek, a reálbérek emelkedése pedig tovább erősíti a fogyasztást, ami a gazdasági növekedést serkenti. A keresetek emelése a megtakarításokat is ösztönözheti, vagyis élénkülhet a magyar állampapírok iránti kereslet, így könnyebbé válhat az államadósság finanszírozása, csökkentése” –  értékelt a közmédia tudósítója.

MTI