Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Hétmillió forinttal segítette nyáron a diákokat Vásárosnamény Város Önkormányzata


Vásárosnamény – Vásárosnamény Város Önkormányzata idén megközelítőleg hétmillió forintos keretösszeggel egészítette ki, a diákok nyári munkavállalását támogató programot, amelyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehettek részt, július 1. és augusztus 30. között. A beregi diákok egyebek mellett dolgoztak a Vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában, a Beregi Múzeumban, a Tourinform Irodában, a Polgármesteri Hivatalban, a Szilva Termál- és Wellnessfürdőben, de a gergelyiugornyai Bereg Szíve Üdülőközpontban is belekóstolhattak a munka világába. A főképpen önkormányzati, illetve a turizmus és vendéglátás területén folytatott, diákokat segítő programról a város első emberét, Filep Sándort kérdeztük.

Szeretném megköszönni a diákjainknak azt, hogy helytálltak és azt, hogy minden területen ahová lehetőségük volt bejutni, ahol tudtak munkát vállalni ott őszintén, becsülettel, a vezetőik utasításait, kéréseit meghallgatva tették mindazt. Nagyon sok volt a visszatérő diák. Én igyekeztem keddenként, reggel nyolckor benézni és egyeztetni a fiatalokkal, van e valamilyen gondjuk.

Mi mindig elmondjuk azt, hogy a munka, az élet, a család olyan egység amelyben egymásra kell figyelnünk. A munka biztosítja mindazt a hátteret, amivel itt a Bereg szívében meg tudunk alapozni mindent. Megtudjuk alapozni gyerekeink, családjaink életét. Az Önkormányzat nem tudott most mással hozzájárulni, mint azzal hogy 51 diáknak saját forrásából biztosított a diákmunkához forrást. melyet saját erőből finanszíroztunk. Nagyon fontos az, hogy központi forrásból 53, majd 9, azaz 62 diák foglalkoztatására volt lehetőségünk. Ebben a koronavírus-veszélyhelyzetes időszakban úgy gondoltuk, hogy segítsünk a családokon. Munka mindig van, a diákokat tudjuk foglalkoztatni, épp ezért ezt a 62 főt kiegészítettük saját erőből is, 51 fő foglalkoztatásával. Ehhez mintegy hétmillió forintot tett hozzá az önkormányzatunk. Hiszem azt, hogy ez egy nagyon jó és nagyon komoly befektetés a jövőbe.

Nagyon fontos cél, hogy a diákmunkások bevonásával ismerjék meg a várost, hiszen eddig ők itt tanultak. Innen mentek el középiskolába, főiskolára, egyetemekre, de nagyon fontos, hogy Vásárosnamény visszavárja a diákjait.

Én hiszem azt, hogy a diákmunka egy jó alap. Tudom azt, hogy ezek a fiatalok jövőre visszavágynak hozzánk. A munka világába csöppenve megtanulták azt, hogy a szakmaiság az nem magától jön. A munka tisztelete és szeretete, a szakmaiság pedig egy kemény folyamat.

Köszönöm valamennyi diák munkáját, köszönöm mindenkinek aki részt vett a kisváros gyarapításában, mert akár bevalljuk, akár nem a diákmunka erről szól. Tegyük szebbé, jobbá azt a kisvárost, amelyben élünk. Tiszteljük Vásárosnaményt, szeressük a Bereget gyerekek!

Városszerte számos intézményben dolgozhattak a fiatalok, így a Vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában is, melyről annak vezetőjét Vezséné Oszlár Ildikót kérdeztük.

A nyári diákmunkát július-augusztus hónapban 14 diák teljesítette a Vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában. Míg a lányok a csoportokban segítették az óvónők, dajkák munkáját, addig a fiúk az udvari feladatokat végezték. Segítségükkel nem csak kinti játékaink szépültek meg a festésnek köszönhetően, de új kerítésünk munkálataiban is aktív részt vállaltak.

A teljes interjúkat itt tekinthetik meg: