Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Sosem volt még ilyen fontos az influenza elleni védekezés


© dpa-Bildfunk/Maurizio Gambarini

A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – írja az MTI. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt az influenza elleni vakcina fontosságáról.

A szakértő szerint közeledik az influenzajárvány időszaka, a betegség pedig ugyanazokat a csoportokat, azaz az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett személyeket veszélyezteti, mint a koronavírus.

Szlávik János ugyanakkor kiemelte, hogy az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak.

Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg a betegség valódi okát. Szlávik János elmondta azt is, a szennyvízből vett minták alapján úgy tűnik, hogy egyes városokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban. A főorvos szerint téves az az elképzelés, hogy a betegség a fiatalokra nem veszélyes, hiszen nagyon valószínű, hogy ilyen fertőzött is intenzívre kerülhet, sőt adott esetben meg is halhat. Szlávik János kiemelte, hogy a halálozások számát tekintve a koronavírus sokkal veszélyesebb, mint az influenza.

MTI