Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Olvad a magyar pénztárcák tartalma – Egy friss felmérés szerint, rengetegen nem tudnak megtakarítani


Kedvezőtlenebbül látják anyagi helyzetüket a magyarok, ami részben az inflációs nyomással, azaz a mindennapokban érzékelhető drágulással magyarázható – derül ki a legfrissebb K&H biztos jövő kutatásból. A 30–59 évesek több mint harmadának nincsenek megélhetési gondjai, de megtakarítani már nem tudnak.

Fotó: csaladinet.hu

Jelentős eltérések láthatóak a 30–59 évesek jövedelmi helyzetét tekintve. A K&H legfrissebb – 2015 óta minden negyedévben, így az idei év első három hónapjában is – készített felmérése szerint az érintett korosztály tagjainak mediánjövedelme 368 ezer forint volt, szemben az egy évvel korábbi kutatásban szereplő 330 ezer forintos összeggel. A mediánérték azt jelenti, hogy az idei és a tavalyi kutatásban a megkérdezettek fele 368 ezer, illetve 330 ezer forintnál magasabb jövedelemmel rendelkezett, a többiek pedig alacsonyabbal.

AZ ÉVES SZINTŰ NÖVEKEDÉS 11,5 SZÁZALÉKOS VOLT, EZ PEDIG A MÚLT ÉVI 14,5 SZÁZALÉKOS ÉVES ÁTLAGOS INFLÁCIÓT FIGYELEMBE VÉVE AZT JELENTI, HOGY REÁLÉRTÉKBEN KEDVEZŐTLENEBBÉ VÁLT A KOROSZTÁLY JÖVEDELMI HELYZETE.

Kedvezőtlen képet mutat a biztonságérzet

A friss kutatás részletes eredményeiből látható, hogy tizenkét hónap leforgása alatt

  • lényegében a felére, 12 százalékról 6 százalékra csökkent egy év alatt azoknak a tábora, akik gond nélkül élnek, és rendszeresen félre is tudnak tenni.
  • Emellett 33 százalékról 24 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik azonfelül, hogy kijönnek a keresetükből, alkalmanként tudnak spórolni is.
  • Tízből majdnem négyen, azaz a válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy nincsenek megélhetési gondjai, ugyanakkor megtakarításra már nem futja: ez jóval magasabb érték az egy évvel korábbi 30 százalékhoz képest.
  • A válaszadók negyede a legújabb eredmények szerint arról számolt be, hogy éppen kijön a havi bevételeiből – tavaly ugyanilyenkor ez csak a megkérdezettek 17 százalékára volt igaz.

A 30–59 éves korosztály anyagi helyzetének és szubjektív biztonságérzetének megítélése kedvezőtlen képet mutat: 2017 első negyedéve óta nem volt olyan alacsony, mint most. Az elmúlt negyedévek eredményeit tekintve negatív trend rajzolódik ki, azaz egyre többen vannak, akik szerint rosszabb lett a helyzetük.

Az idei első negyedévben a válaszadók 24 százaléka mondta azt, hogy kifejezetten biztonságosnak érzi az anyagi helyzetét, míg 21 százalékuk kifejezetten pesszimistának számít ezen a téren. Beszédes változás, hogy az előbbiek aránya egy évvel korábban 31 százalékos volt, utóbbiaké viszont jóval alacsonyabb, 17 százalékot tett ki.


1 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük