Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Jön az újabb vakcina – ezúttal Iránból


Teherán bejelentette, hogy megkezdik az ország második saját fejlesztésű, koronavírus elleni védőoltásának vizsgálatait.

Egy héten belül megkezdik a második iráni vakcinával kapcsolatos kísérleteket” – közölte Maszúd Szulejmáni, az iráni oltási bizottság tagja. A Razi Cov Pars nevű védőoltást az agrárminisztériumhoz tartozó Razi Vakcina- és Szérumkutató Intézetben fejlesztették ki.

Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter hétvégén jelentette be, hogy kedden kezdődik meg a Covid–19-járvány elleni országos oltási kampány, mégpedig a Szputnyik V orosz vakcinával. Az első orosz oltóanyag-szállítmány a múlt héten érkezett Teheránba, és iráni vezetők szerint két további szállítmányt várnak február 18-án, illetve 28-án. Irán összesen 2 millió adag orosz vakcinát vásárolt – közölte a francia hírügynökséggel Kianus Dzsanánpur, az egészségügy-minisztérium szóvivője.

Az iráni hatóságok szerint elsőként az ápolók kapják meg a védőoltást, őket követik az idősek és a krónikus betegségben szenvedők.

A Szputnyik V vakcinán kívül Irán februárban 2,4 millió adagot kap az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett védőoltásából az úgynevezett COVAX-program keretében, amelyet az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezett a vakcinák méltányos elosztására – közölte Szaid Namaki.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Iránban, a közel-keleti térség koronavírus által leginkább sújtott országában a SARS-CoV-2 nevű vírus eddig közel 1,5 millió embert fertőzött meg, és több mint 58,5 ezer ember halt bele az általa okozott Covid–19 betegségbe.

Irán december végén kezdte meg első lehetséges vakcinájának klinikai kísérleteit.

/hvg.hu/