Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Egy új koronavírus-mutációt fedeztek fel a tudósok


Brit tudósok most először találtak meg Angliában élő denevérek ürülékében a Sars–CoV-2 vírust. A vizsgálat során 53 denevért fogtak be három különböző területről.

Fotó: Pixabay)

Egy új típusú koronavírust fedeztek fel brit denevérekben a Kelet-angliai Egyetem (UEA) utolsó éves ökológus hallgatói. A 22 éves Ivana Murpha – aki jelenleg a diplomamunkáját írja – a vírust a Gloucestershier-ben élő kis patkósorrú denevérek összegyűjtött ürülékének vizsgálata során figyelte meg. Az új vírus, az RhGH01, jelenlegi formájában nem képes megfertőzni az embert, de fennáll a fertőzés veszélye, ha egy Covid–19 vírusfertőzés által beteg ember kapcsolatba kerülne a vírus ezen változatát hordozó denevérrel. Azután a vírus képes lenne mutálódni és a későbbiek során megfertőzni az embert.

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Királyságban denevérekben megtalálták a Sars–CoV-2 vírust. A vizsgálat során 53 denevért fogtak be három különböző területről: Gloucestershire-ben, Somersetben és Monmouthshire-ben. Ürüléküket steril zsákokba gyűjtötték, majd a denevéreket szabadon engedték.

„A Sars–CoV-2 denevérekre történő átvitelének megakadályozása kritikus fontosságú a jelenlegi globális oltási kampány során” – hívta fel a figyelmet a kutatásban résztvevő Diana Bell, majd hozzátette: „Világszerte szigorú szabályokat kell alkalmaznunk mindazokra, akik denevérekkel és más vadon élő állatokkal foglalkoznak.”

Az egyetemi hallgatók új tanulmányuk kapcsán hozzátették: remélik, hogy nem fognak az emberek a denevérek ellen fordulni és üldözni őket, mert az szükségtelen. Hiszen a denevér, mint minden vadon élő állat, ha békén hagyják, akkor nem jelent veszélyt.

/metropol.hu/