Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szijjártó Péter: „Ez nem a mi háborúnk!” – Ukrajna fejezze be a vádaskodást és Magyarország inzultálását


A külügyminiszter megerősítette, hogy hazánk továbbra sem küld fegyvereket a szomszédos országba, akiknek szerinte meg kellene köszönni Magyarország eddigi segítségét.

FORRÁS: MTI/ROSTA TIBOR

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnába, és nem is engedjük át a közvetlenül szállítmányokat – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a NATO külügyminiszterei tanácsülésének második napján tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter elmondta: Ukrajna külügyi vezetője „fegyvert, fegyvert, fegyvert”, vagyis a fegyverszállítások növelését kérte a szövetségtől. Megemlítette, hogy a szövetség tanácskozásán most először vettek csendes-óceáni országok külügyminiszterei.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta: az ukrajnai háború újabb szakaszába lépett, és elhúzódó, akár évekig tartó háborús helyzetre kell készülni. A NATO szervezetként viszont most is azt deklarálta, hogy nem résztvevője a konfliktusnak, és nem is szállít fegyvert Ukrajnának – ismertette Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta, a tagállamok abban is egyetértettek: meg kell akadályozni, hogy a háború Ukrajna határain túlterjedjen. Az a kérdés, hogy ez a NATO stratégiájának folytatásával, vagy annak módosításával biztosítható.

„Ez nem a mi háborúnk” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve: a legfontosabb cél kimaradni a konfliktusból és az, hogy minél előbb béke legyen.