Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Koronavírus: jelek, hogy átestünk a fertőzésen

A koronavírus-fertőzés nem minden esetben okoz jól felismerhető tüneteket, így előfordulhat, hogy az érintettek akár teljesen észrevétlenül esnek át rajta. Hogyan jelezheti mégis a szervezet az enyhe lefolyású fertőzést?

Fotó: Getty Images

Köhögés, légszomj, fáradtság

Az őszi-téli időszakban nem ritka, hogy összeszedünk egy megfázást vagy influenzát. A legtöbben nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, ha a felépülést követően egy ideig még köhögnek. Csakhogy nem múló, száraz köhögés esetén felvetődhet a gyanú, hogy igazából új típusú koronavírus-fertőzésen estünk át. Mint ahogy azt a prevention.com az amerikai járványügyi hatóság (CDC) alapján írja, a koronavírus-fertőzöttek 43 százaléka a pozitív teszttől számítva 14-21 napig még tapasztal köhögést.

Egy, a JAMA című folyóiratban megjelent tanulmány pedig arra figyelmeztet, hogy a COVID-19 szövődménye lehet légszomj is – ez valószínűlegtüdőgyulladáskövetkeztében alakulhat ki. A tanulmány arra is kitér, hogy nem múló fáradtság ugyancsak utalhat egy elmúlt koronavírus-fertőzésre: a kutatásba bevont betegek 53 százaléka a vírusfertőzés első tüneteitől számítva átlagosan mintegy 60 napig érezte magát kimerültnek.

Különös tünetek
Mint azt korábban megírtuk, voltak, akik különböző internetes oldalakon, csoportokban arra panaszkodtak, hogy a koronavírusból kigyógyultak ugyan, de hónapokkal később jelentős hajhullást tapasztaltak. Ez az úgynevezett telogén effluvium, a hajvesztés egy átmeneti formája. A probléma hátterében állhat komolyabb érzelmi vagy fizikai stressz, magas láz, valamilyen betegség, de rövid idő alatt lezajlott nagyobb mértékű fogyás is. Márpedig a felsoroltak a COVID-19 tünetei is lehetnek. A hajhullás e típusa a teljes fejbőrre kiterjed, nem csupán egy-egy területre, mint például a férfiaknál a fejtetőn kialakuló foltos kopaszodás. Ezen felül jóval több hajszál elvesztését jelenti az átlagosnak számító napi 50-100 szálnál.

HáziPatika