Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Tabuk nélkül - Szerelem, Szex és Párkapcsolat

Kimutatták: jobban járt az, aki női kezekre bízta a pénzét


Fotó: ferfihang.hu

A Goldman Sachs kutatása szerint idén a nők által kezelt befektetési alapok felülteljesítik a férfiak által kezelteket, mivel előbbiekben nagyobb súlyban találni technológiai részvényeket – számol be a hírről a CNBC.

A Goldman Sachs friss elemzése szerint jobban teljesítenek idén eddig azok a befektetési alapok, amelyeket nők irányítanak.

A bank felmérése szerint a nők által kezelt alapok (ahol a portfóliómenedzserek legalább egyharmadát nők teszik ki) 43%-a felülteljesítették idén eddig a referenciaindexüket. A férfi portfóliómenedzserek alapjai körében ez az arány 41%.

Amennyiben a számokat kiigazítjuk a volatilitással, a tanulmány azt találta, hogy a nők által kezelt alapok mediánja több mint dupla akkora hozamot csinált, mint egy átlagos, férfiak által menedzselt alap.

A Goldman számai szerint a nők kezelte medián alap 50 bázisponttal teljesítette felül a benchmarkját idén március 23-mal bezárólag, míg női menedzserrel nem bíró alapok 20 bázisponttal maradtak alul a referenciaindexhez képest. Az azt követő időszakban pedig mostanáig a nők kezelte alapok 48%-a tudott alfát generálni befektetőinek, ez a férfiak esetében csak 37% volt.

A Goldman szerint idén a technológiai részvények miatt van ilyen szemmel látható eltérés a női és férfi portfóliómenedzserek teljesítménye között. A nők kezelt alapok ugyanis gyakorta olyan cégek részvényeibe fektetnek, mint az Amazon, az Apple, a Microsoft, az Abbvie és a Tesla. Aférfiak vezette alapok viszont inkább a pénzügyi szférában bírnak nagyobb kitettséggel, olyan cégekben, mint a Berkshire Hathaway, a Wells Fargo és a Visa.

A befektetési bank által vizsgált 496 alap közül mindössze 63 alapnak volt női vagyonkezelője, tehát alig a 13%-uknak. Az ezekben az alapokban kezelt vagyon 261 milliárd dollárt tesz ki, míg a vizsgált alapok összvagyona 2300 milliárdot. A 63 alap közül mindössze 14-nek volt csak női menedzsere, szemben a csak férfiak irányította 380-nal.

További érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a nők vezette alapok jobban teljesítettek idén eddig, mint a férfi társaiké, a nők alapjaiból kicsivel ugyan, de több pénz áramlott ki idén.

/www.portfolio.hu/