Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Koronavirus

Ismert gyógyszer enyhítheti a vírus szövődményeit

Illuszzttráció
Fotó: egeszsegkalauz.hu

Már régóta piacon lévő, más betegségre adható gyógyszer segíthet a koronavírus megbetegedés tüdőt érintő szövődményeinek kezelésében – mondta el Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa az M1 csütörtöki műsorában.

Fekete Andrea, a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő startup társalapítója

és vezetője elmondta: szabadalmuk lényege, hogy az úgynevezett SIGMA-1 receptor aktiválása védőhatású lehet bizonyos hegesedéssel járó folyamatokban a vese mellett a tüdőben is. Most próbálnak ki egy antidepresszáns gyógyszert, ami aktiválja, felgyorsítja a SIGMA-1 receptor kiváltotta folyamatokat. A molekula az akut szakaszban is szerepet kaphat, illetve a tüdőgyulladás után a tüdőfolyamatokat is javíthatja. Fekete Andrea hozzátette: régóta piacon lévő gyógyszerről van szó, amelynek a szabadalmuk által lett nyilvánvaló a hatása.A jelenlegi állatkísérletek a tüdőre koncentrálnak, és ha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezi, akkor a közeljövőben,

egy-két héten belül elindulhatnak a “humán tanulmányok”,amikor már nagyon szűk betegcsoportoknak adható lehet a gyógyszer. A hosszú távú szövődmények megelőzésében és kezelésében nagyon komoly eredmények vannak, a SIGMA-1 receptor aktiválása jelentősen csökkenti a tüdőszövet hegesedését. A kezelést a mostani helyzet miatt évek helyett akár már hónapok múlva kipróbálhatják.

A SIGMA-1 receptor jelen van szinte minden élőlény sejtjeiben.

Harminc éve írták le a központi idegrendszerben, a pontos funkcióját akkor nem tudták. Az elmúlt 8-10 évben a Parkinson- és Alzheimer-kórban kezdték el felfedezni a szerepét, de nem gondolták, hogy a SIGMA-1 receptornak az agyon kívül is van jelentősége. Fekete Andrea munkatársaival írta le elsőként, hogy például a vese károsodásakor a későbbi hegesedésében a SIGMA-1 receptor védőszereppel bír.

(Forrás: Ragazze)