Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Immáron bankkártya nélkül is vehetünk fel készpénzt a magyar ATM-ből


Körülbelül minden ötödik bankkártya (18 százalék) volt beregisztrálva valamelyik mobiltárca-alkalmazásba 2023-ban, a számuk így év végén elérte az 1,2 millió darabot. A fejlődés látványos, hiszen a számuk csak tavaly 37 százalékkal nőtt, azaz 450 ezer új kártya lett feltöltve az Apple Wallet, a Google Wallet vagy valamelyik bankspecifikus mobiltárca-alkalmazásba – írja a Bankmonitor. 

Ha pedig már digitalizálva van egy bankkártya, akkor a magyarok szívesen használják is, legalábbis erre utal, hogy a kártyás fizetések 14 százaléka már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A dolog érthető, hiszen a telefon legtöbbször kéznél van, az elfogadóhelyek 96 százalékánál pedig lehet érintés nélkül fizetni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy akár készpénzt is lehet felvenni mobiltárca-alkalmazásból, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Hogy az adott automata ilyen, arról a rajta lévő kis piktogram tanúskodik. Ha ilyenhez van szerencsénk, akkor a készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelnünk, mintha plasztik lapot használnánk, azzal a különbséggel, hogy amikor a gép azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobilunkat kell az érzékelőhöz érintenünk.

Ilyenkor nagyrészt azokat a szolgáltatásokat éred el, mint a bankkártyáddal, vagyis a készpénzfelvételen kívül például lekérdezheted a számlaegyenlegedet, feltöltheted a telefonegyenleget, ám pénzt befizetni nem mindenhol tudsz majd.

Fontos ugyanakkor, hogy hiába használod a mobiltárcádat, a PIN kódodat ennek ellenére meg kell adnod az ATM-en. Ez akkor lehet esetleg probléma, ha a mobiltárcádban mondjuk mindig ujjlenyomattal azonosítod magad, így a PIN kódodat esetleg már el is felejtetted.

Nem minden bankjegykiadó automatából lehet érintésmentesen készpénzt felvenni

Egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, ám ezek száma folyamatosan nő, ahogy cserélik le a régi készülékeket. Az Erste az egyetlen olyan bank, aminél az összes saját ATM használható digitalizált kártyával, míg a többi pénzintézetnél a készülékek egy része ilyen csak. Hogy menni fog-e a dolog, azt az ATM előlapján látható kis PayPass piktogram jelzi, de az OTP webes keresője például jelzi, hogy a bank melyik készüléke van felvértezve a szolgáltatással. Két kakukktojás van azonban: az egyik a K&H Bank, amelynek ATM-jei egyelőre csak bankkártyával használhatók, valamint az UniCredit Bank, amelyik más megoldást választott a fizikai kártya jelenléte nélküli készpénzfelvételre.

UniCredit minden ATM-jében lehet ugyanis készpénzt felvenni kártya nélkül, ám ehhez a mobilalkalmazás mCash szolgáltatását használhatjuk. A procedúra rendkívül egyszerű: az alkalmazásban kapott nyolcjegyű azonosító kódot kell megadnunk az ATM-en, és máris hozzájutunk a megadott összegű készpénzhez. Bár az ötlet nem rossz, mivel kizárólag UniCredit automatáknál működik a dolog, mindenképpen kompromisszumos.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük