Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Terrorfenyegetés miatt megerősítették a vallási közösségek védelmét hazánkban


A Terrorelhárítási Központ kommandósai bilincsben vitték el azt a 15 éves érdi fiút, aki TikTok-oldalán magyarországi mecset elleni terrortámadással fenyegetőzött. A fiút a kazincbarcikai rendőrkapitányságról szállították Budapestre. Kiderült, hogy sem robbanószerkezettel, sem bűntárssal nem rendelkezett, mindössze közösségi oldala népszerűségét szerette volna növelni. A TEK és a rendőrség megerősítette a magyarországi vallási közösségek védelmét.

Képünk illusztráció

Kommandósok bilincselték, majd motozták meg a kazincbarcikai rendőrkapitányságon – ahol épp egy másik ügyben hallgatták ki a rendőrök – azt a 15 éves érdi fiút, aki a gyanú szerint támadást tervezett egy magyarországi mecset ellen.

Az RTL stábja több mecset környékén is megerősített védelmet tapasztalt, többek között a Fehérvári úti mecset előtt is rendőrautó strázsált. A fiú nem jelölte meg, hogy melyik mecsetet akarta megtámadni.

A Terrorelhárítási Központ és a rendőrség megerősítette a magyarországi vallási helyek, közösségek és intézmények védelmét, és számos biztonsági protokollt is életbe léptettek.

A fiú vallomása szerint nem gondolta komolyan a terrortámadással-fenyegetést, csak a TikTok-oldala nézettségét akarta növelni. Semmilyen robbanószerkezetet nem találtak a fiúnál, és nem merült fel, hogy társai is lettek volna.

Már a rendőrkapitányságról vitték el a kommandósok

A fiatal a második fenyegető videóját épp azelőtt posztolta, hogy felszállt volna egy Kazincbarcikára tartó távolsági buszra, amivel a barátnőjéhez indult. Azt állította, hogy a négyórás buszos utazás után élőben közvetíti majd a támadást.

„A TEK műveleti egysége, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói is azonnal a fiú nyomába eredtek” – közölte Kész-Varga Mónika, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának kiemelt főnyomozója.

A fiút, mire a felderítők odaértek, már előállították a helyi kapitányságra. Az RTL információ szerint a fiatal halálosan megfenyegette barátnőjét, a lány megpróbált kárt tenni magában. Mentőket hívtak, a fiú előttük is tovább fenyegette a barátnőjét, ezután került a rendőrségre.

Kazincbarcikáról a TEK műveleti egysége szállította át a fiatalkorút Budapestre, a Nemzeti Nyomozó Iroda Labanc úti épületébe, itt hallgatták ki kollégáim gyanúsítottként terrorcselekmény-elkövetésével fenyegetés miatt

– tette hozzá a KR NNI kiemelt főnyomozója.

A fiút ezután őrizetbe vették, azóta is rács mögött van. „A Főügyészség indítványa alapján a bíróság letartóztatta a fiút figyelemmel arra, hogy így biztosítható a nyomozás zavartalansága, valamint fennáll a bűnismétlés veszélye is, hiszen a fiatalkorúval szemben már más verbális agresszió miatt is indult büntetőeljárás” – fogalmazott Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük