Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg családtól megvonják a családi pótlékot júliustól – őket érinti a változás, íme a részletek


Az aktuális szabályok szerint ha leérettségizik a gyerek, akkor már nem jár utána családi pótlék, sőt a családi adókedvezmény sem. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják – írja az AzÉnPénzem.hu pénzügyi blogportál.

A hatályos jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is.

Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Hogyan kell tehát számolni?

Bár a családi pótlék összege 2008-tól változatlan, így reálértéke sokat romlott, mégis fájó lehet, amikor júliustól már nem folyósítják az érettségiző gyerek után. (A családi pótlékról, összegéről itt írunk részletesen.)

Míg egy kétgyerekes család ma még 26.600 forintot kap havonta (gyerekenként 13.300 forintot), az egygyerekes 12.200 forintot. Ha a gyerek tovább tanul, és szeptembertől egyetemen folytatja, akkor viszont kérheti a szülő – igényelni kell! – hogy számítsák be az eltartottak számába. Így a testvére után nem 12.200 forintot, hanem a kétgyerekesek 13.300 forintját folyósítják majd.

Mi a helyzet a szakképzés esetén?

Más a helyzet, ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, ismét közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ekkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét.

Nem jár azonban automatikusan, érettségi után igényelni kell. Ha elmúlik 20 éves, akkor ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább: vagyis nem jár a családi pótlék, de ha kéri a szülő, a gyermekek számába (eltartottként) beleszámíthat – írja az AzÉnPénzem.hu portál.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük