Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Hogy reagál az agyunk az ősszel járó változásokra?


ősszel járó változások

Az esték egyre hűvösebbek, a levelek elkezdtek hullani és minden srác csak a fociról beszél. Az ősz tipikus jelei. Ahogy a nappalok egyre rövidülnek, valamint az idő egyre hűvösebb, az agyad és a tested több módon is reagál az évszakváltásra: a hangulatod és az alvási szokásaid is változnak.
Hogyan változik ősszel az energiaszinted?
Hallottál már a hiperszomniáról? Ezt a kifejezést a nagyfokú aluszékonyságra használják (az inszomnia ellentétje), ami leginkább az őszi-téli időszakban fordul elő. Valójában a legtöbb ember októberben alszik a legtöbbet – nagyjából 2,7 órával többet naponta, mint az év más hónapjaiban – mutatta ki egy harvardi kutatás.

Egy kis extra alvás jó dolognak tűnhet, de ugyanez a tanulmány azt találta, hogy ilyenkor az alvás minősége és a mélysége szintén megváltozik. A felmérésben résztvevők arról számoltak be, hogy a nap folyamán csak tántorognak. Miért? A rövidebb és gyakran esősebb napoknak köszönhetően nem jutunk annyi természetes fényhez, ami a jobb közérzetet, a kellő aktivitáshoz szükséges energiaszintet biztosíthatná számunkra.

Amikor az ultraibolya fény eléri a retinádat, kémiai reakció jön létre az agyadban, amibefolyásolja a napi alvási ritmusodat, biztosítva a mély alvást éjszaka, valamint az energikusságot nappal – állítják a szerzők. Az ősz beköszöntével a napsugárzás mennyiségének hirtelen változása néhány hétre megváltoztathatja az alvási ciklusodat. A nap nem csak az alvási szokásodra van hatással, hanem a szervezet D-vitaminszintjére is. Ősszel (és télen) a napsugárzás hiánya azt jelenti, hogy csökkenhet a D-vitamin szint a szervezetedben, amely miatt fáradtnak érezheted magad, tette közzé egy new england-i orvosi újság.

Miért vagyok rosszkedvű?

Valószínűleg már hallottál (vagy akár tapasztalhattad is) a szezonális affektív zavarról, amely egy általános kifejezés a depresszió-szerű tünetekre, amelyek a hideg idő beköszöntével jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél. Tünetei az enyhe lehangoltság érzéstől a súlyos melankóliáig terjedhetnek. Több tényező is közrejátszik a kialakulásában, például a kevesebb napsütés hatására kialakuló alacsony D-vitamin szint és az alvászavarok is. Kutatások megállapították, hogy azok a depressziós nők, akik D-vitamin tablettát szedtek 12 héten át, jelentős hangulati javulást tapasztaltak.

Hűvös időben többet nasiznék, miért?

Nem csak szomorú és kialvatlan lehetsz az ősz miatt, hanem több szénhidrátot is hajlamos vagy enni, és kevesebb időt tölthetsz emberek társaságában. Míg a fáradtság lehet a magyarázat a társaság kerülésére, a hűvösebb időjárás valahogy arra ösztönzi az agyadat, hogy vigyél be több kalóriát, tartalékolj a hidegebb időre, mint ahogy a medve is felkészül a téli időszak átvészelésére.

Az ősz pozitív hatásai

A perzselő nyári idő elmúlása nem csak kellemetlenségeket tartogat, jó hatásai is vannak. Amemóriád, a stresszkezelési képességed, valamint a problémamegoldó készségeid javulni kezdenek, amint 26 fok alá csökken a hőmérséklet. Miért? Mivel nyáron a szervezeted leginkább azon dolgozik, hogy saját magát lehűtse, így elvonja azt az energiát az agyadtól, ami a koncentrációs képességek optimális működéséhez kellene.

Természetesen mindenki más módon tapasztalja meg az évszakok változását és az időjárással járó körülményeket is. Ha nem kedveled annyira a perzselő nyári időt, akkor valószínűleg ősszel több időt töltesz a szabadban, így jobb hangulatod és több energiád lesz. Mindemellett inspirálóan hatnak rád a levelek színváltozásai, vagy az, hogy előveheted az összes kedvenc pulóveredet. Valójában egyik évszakban, így az őszben sincs semmi rossz dolog, ami ellen ne lehetne felvenni a harcot. Találd meg ennek az igazán színes évszaknak is a szépségeit és élvezd!

S.C. (shape.com)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük