Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Bejött a kormány akcióterve: brutálisan nőtt a zöld rendszámos autók száma itthon


2021 elejéhez képest kétszeresére nőtt a zöld rendszámos járművek száma. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben több intézkedéssel is támogatja a közlekedés zöldítését.

fotó: motorhang.hu

Augusztus végéig 56666 tisztán elektromos vagy hibrid gépkocsit helyeztek forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon. 2021 januárjában még kevesebb mint 28 ezer volt belőlük, számuk tehát húsz hónap alatt megduplázódott. A klímabarát hajtásra utaló táblákból több mint 23 ezret a fővárosban adtak ki. A leginkább környezetkímélő, tisztán elektromos járművek száma a múlt hónapban átlépte a harmincezret. A világoszöld alapszínű hatósági jelzéssel már 30472 jár belőlük a hazai utakon. Tavalyelőtt januárban még csak nagyjából 7700-an voltak, a szűk három éven belül végbement bővülés itt tehát közel négyszeres. A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben több intézkedéssel is támogatja a közlekedés zöldítését. A helyi járműállomány minőségi cseréjét támogató Zöld Busz Program segítségével már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés. A program demonstrációs mintaprojektjében az utasok ingyenesen próbálhatják ki a korszerű buszokat vidéki nagyvárosokban és Budapest vonzáskörzetében.

Kormányzati támogatással 6 624 elektromos autót és 112 elektromos robogót vásárolhattak magánszemélyek, vállalkozások és egyéb szervezetek. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország élenjáró szerepet vívjon ki magának a járműipar jövőjét megalapozó területeken. A Technológiai és Ipari Minisztérium ágazati víziója szerint az akkumulátorok gyártásában Németország mellett, az autonóm járművek fejlesztésében pedig egyedül hazánk lesz az európai központ 2030-ra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.