Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

A hóeltakarítás és síkosság-mentesítés télen? Kinek és mi a felelőssége?


A hét közepén teljes erejével megérkezett a tél. Nagyon fontos szabályról ilyenkor egyáltalán nem szabad megfeledkezni: nevezetesen arról, hogy amennyiben olyan helyen lakunk, akkor bizony kötelesek vagyunk a járdánkról, az elénk eső szakaszról mi magunk letakarítani a havat. De kinek mi a felelőssége?

Gerő Tamás ügyvéd a Pénzcentrumnak azt mondta: egyáltalán nem mindegy, hogyan takarítjuk le a havat a járdákról, mint ahogy az sem, mit használunk annak érdekében, hogy senkit ne érjen baleset. Nem mindegy az sem, hogy milyen helyen lakunk: természetesen más szabályok vonatkoznak a kertes- vagy társasházakra, valamint természetesen az utakra is.

A Pénzcentrum kérdésére Gerő Tamás ügyvéd elmondta, hogy a járdák, ha lakóház előtt vannak, a lakóközösség felelősségi körébe tartoznak. Ezt pedig rendszeresen ellenőrzik is, hogy rendesen le van-e takarítva.

A járda nem lehet vizes, szemetes, síkos, hótól vagy latyaktól csúszós mert önkormányzati büntetést kockáztatunk. Ha társasházi ingatlanban élünk, akkor jogi személynek számít az is, a lakóközösség is, közös érdek és felelősség, hogy rendesen le legyen takarítva. Ha baj történik, tehát valaki elcsúszik, elesik és sérülést szenved, és az eljárásban megállapítják a mulasztást, a felelősséget, akkor sokszor egy kártérítési alapból fizettethető. A bírság 50 ezer forintig terjed abban az esetben, ha sokszori figyelmeztetés után sincsenek a járdák letakarítva. Érdemes arra is gondolni, hogy a háznak legyen biztosítása, mert erre például fizetnek, ha baleset történik. De ha valaki kezét-lábát töri, nem csak sérelemdíjra jogosult, hanem az ápolási díjat, a munkából kiesést is megfizettetheti a társasházzal, mint jogi személlyel, és a végösszeg bőven több lehet, mint az ötvenezer forintos bírság

– mondta Gerő Tamás.

Ugyanakkor a takarítás módja sem mindegy. Nem csak az utak állapotában tesz komoly károkat a só – hogy mást ne is mondjak, a kátyúk terjedését is elősegíti, mert károsítja az aszfaltot -, de a növényeknek és még az állatok tappancsának is kimondottan káros. A cipőnk talpát is simán lemarja, tehát már csak ezért sem a legjobb megoldás. Helyettesítőnek leginkább homokok lehet javasolni, a síkosságmentesítést is megoldja, és nem is káros. A legjobb viszont az, hogy ha már a havazás elején megfogjuk a hólapátot, és azzal takarítunk

– tette hozzá Gerő Tamás.

Az ingatlantulajdonos (illetve használó, kezelő) fenti kötelezettségeit természetesen jogszabályok írják elő, mind országos, mind helyi önkormányzati szinten, a hanyag tulajdonosnak pedig mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha a ház előtti csúszós járdán balesetet szenvedett járókelő pernyertes lesz az ellene indított kártérítési perben.

– fogalmazott Bihary Ákos.

Mit érdemes ezzel kapcsolatban tudni?

  • Tévhit például, hogy a társasházakban a közös képviselő feladata lenne a hólapátolás. Ez a tulajdonosok dolga.
  • Ha nem tesszük meg a kötelességünket, és emiatt valakit baleset ér, akkor kötelesek vagyunk megtéríteni az ő kárát .
  • A sózás pl. már nem jó megoldás – azért 50 ezer forintos bírság is járhat. Helyette pl. homokot, sódert, faforgácsot, vagy fahamut lehet használni.

További részleteket a Pénzcentrum cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük