Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A gyerekeket is érintheti az elhúzódó covid-betegség


A koronavírus-fertőzésen átesett gyerekek több mint egytizede öt héttel a diagnózis után is tapasztal magán tüneteket.

A legújabb statisztikák alapján kiderült, hogy a 11 év alattiak körében 13, míg a 12-16 évesek között 15 százalék azoknak a bizonyítottan koronavírussal megfertőződötteknek az aránya, akik még öt héttel megbetegedés után is tapasztalnak tüneteket magukon – írta az Infostart The Guardian cikkére hivatkozva.

A gyerekek az eddigi tapasztalatok alapján enyhébb kórlefolyású betegség után is hosszú lábadozásoknak lehetnek kitéve, a legfőbb tünetegyüttesek között a fáradtság, a nehézlégzés és a depresszió a leggyakoribb.

Az elhúzódó covidban szenvedő páciensek terápiás csoportjaiban nem kevés gyermek és tinédzser is megtalálható, ami vészjósló adat, hiszen korábban azt hangoztatták a szakemberek, hogy a fiatalabb korosztályt kevésbé érinti a koronavírus-fertőzés.

Egy brit édesanya létrehozta a Long Covid Kids nevű csoportot, melynek mára már 1 700 gyermek a tagja, akiket közvetlenül érintett az elhúzódó covid jelensége. Frances Simpson pszichológus, a csoport társalapítója szerint nagyon problémás, ha nem foglalkozunk a gyermekek megbetegedéseivel. Az egyik probléma véleménye szerint az, hogy az akut és a hosszú covid közt különbség van.

Az elhúzódó tünetek egy eredetileg tünetmentes megfertőződést követően is ki tudnak alakulni, akár 6-7 hét elteltével. A tünetek változatosak: a vírusfertőzések után jellemző fáradékonyságtól kezdve a fejfájáson át a neuropszichiátriai tünetekig terjedhetnek.

A hosszú covidról még felnőttetek kapcsán is kevés adatunk van, gyermekek esetében pedig még annál is elenyészőbb mennyiségű a tapasztalat.