Közzétette - Kategória - Elsőkézből a Beregből, Filep Sándor, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Vásárosnaményi kórház: Tények és tévhitek, amiről tudnia kell! – Filep Sándor polgármester tájékoztatója


Vásárosnamény – Számos tévhit, pletyka és bizonytalanság kering a Vásárosnaményi kórház jövőjével kapcsolatosan, a tisztánlátás okán a város első emberét, Filep Sándor polgármestert kérdeztük.

Nagyon sok olyan probléma volt az elmúlt időszakban, gondolok itt az ARJ Ruhagyár problémájára, gondolok itt a kórházi helyzetre, gondolok itt az árvízi helyzetre, melynek kapcsán Vásárosnaményban, a Bereg szívében mindezért egyetlen egy ember a felelős, az pedig nem más, mint Filep Sándor polgármester!

 – kezdte gondolatai Filep Sándor, Vásárosnamény első embere.

Nézzük mit tudtam tenni azért, hogy a több ezres mögém, mellettem álló tömeg kapcsán együttesen elérjük azt a célt, hogy a kórház, az egészségügy területén ne legyenek olyan változások, amelyeket be kell vallanom, hogy negatív módon, rosszindulatúan és fals információkra építve elindított valaki, akinek a nevét én ezek után nem vagyok hajlandó kimondani, ezt nézze ő el nekem. Én sem bánom, ha ő nem emleget engem!

A tervek szerint szeptember elejétől visszaállhat a megszokott ellátási forma a Vásárosnaményi kórházban. Nagyon éles, olykor személyeskedéstől sem mentes vita alakult ki ez ügyben.

Megjegyzem, hogy a kórház bezárásáról egy percig, még egyszer mondom egy percig sem volt szó! Nem zárt be a kórház, hangsúlyozta ezt Dr. Szondi Zita orvos igazgató is!

Mind e mellett én folyamatosan tárgyaltam a háttérben Dr. Adorján Gusztáv főigazgató úrral. Tudjuk azt, hogy itt elsősorban egy fals, csúsztatott információról volt szó, hiszen akik itt a kórház mellett joggal próbálták felemelni a hangjukat, ők a kórház bezárásán azt értették, hogy nem nyitott vissza a fekvőbeteg ellátás.

Ennek egy komoly oka van, a Covid 19! 

A kórházat komplexitásában kell kezelni, hiszen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház több részből áll, a nyíregyházi kórház, a mátészalkai kórház, a fehérgyarmati, a vásárosnaményi és a nagykállói. Ezen kórház esetében 20 százalékos komplexitásában kell kezelni. A kórház szakmai döntése az volt, hogy a sóstói részleg egy részét, illetve a Vásárosnaményi kórházat, a fekvőbeteg részt, azt a 140 főt most június elsejével nem nyitja vissza!

Ez szakmai döntés!

 – folytatta a polgármester.

Had mondjam el mindenkinek, hogy ez nem a polgármester döntése, mert én csak katalizátorként vettem részt ebben a folyamatban! Jöttem, mentem, intézkedtem és próbáltam elérni azt, ami ebben a helyzetben elérhető. Jelen helyzetben ami elérhető, hogy a kórház nagy valószínűséggel szeptemberben  visszanyit és egy olyan átstrukturált formát valósít majd meg, ami mindenki számára lehetővé teszi a biztonságos egészségügyi ellátást.

Tehát még egyszer mondom! A kórházunk nem zárt be!

A járóbeteg ellátás folyamatos, a diagnosztikai tevékenység folyamatos, véradás, vérvétel, röntgen, ultrahang, ez mind rendelkezésre áll!

A szakrendelések pedig továbbra is mennek. A fekvőbeteg osztályok feladatát, átmenetileg a fehérgyarmati- és mátészalkai telephelyek vették át. Bízunk abban, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult helyzet és ezen időszak nehéz pillanatai után elérkezünk ahhoz, hogy fellélegzünk majd. A kórház vezetősége pedig arra koncentrál és arra koncentrálja erőforrásait is, hogy a lehető legmagasabb szintű betegellátás valósuljon meg itt, mindannyiunk érdekében!

Egy dologért vonhatnak engem felelősségre és kérdőre, azt pedig nem más, mint a központi  orvosi ügyeleti ellátási rendszer!

Összességében elmondható tehát, hogy a Vásárosnaményaiknak fontos a kórház!

El kell, hogy mondjam, míg én polgármester leszek, én minden egyes lépést az irányba fogok megtenni, mint ahogy tettem az elmúlt tíz esztendőben is, hogy Vásárosnaménynak a kórháza legyen meg!

De azt is látjuk, hogy a 96 előtti időszak, a 70-es és 80-as évek időszaka már nem tér vissza! Azt vallom, hogy álljunk kevesebb lábon, legyen 3-4 lába ennek a kórháznak, de az legyen stabil, erős, megbízható!

Ha valakinek orvoshoz, ha valakinek kórházba kell mennie akkor tudja azt, hogy hová megy. Tudja azt, hogy milyen ellátást kaphat és ha esetleg a probléma olyan, akkor legyen meg a választási lehetősége.

De tudom azt, hogy mindent egy kis kórházban nem lehet megvalósítani. Annak azért humánerőforrás oldala is van, orvosok is vannak és ápolók is, amelynek száma nem túlságosan bő ezen a vidéken!

2010-től folyamatosan reklámoztuk, elmondtuk, hogy ha és amennyiben orvosként Vásárosnaményba jönne valaki, akkor az önkormányzat nem kíméli a saját pénztárcáját , nem kíméli a saját forrásait! Ha kell az ide érkező orvosnak esetlegesen bérkiegészítést is próbál adni, próbáljuk a lakásproblémát is megoldani!

Egy dolgot azért mindenkinek el kell fogadnia. Nem biztos az, hogy az ország ezen térsége a legvonzóbb fiatal orvosaink számára. Egy dolgot tehetünk! Próbáljuk őket ide csábítani!

Köszönöm szépen megértésüket!

A teljes interjú itt tekinthető meg: