Közzétette - Kategória - Egyéb

Újfajta jogosítványt vezethetnek be az autósok számára


Az úgynevezett kétlépcsős vezetői engedéllyel csökkenteni lehetne a közlekedési balesetek kockázatát.

A vizsga sikeres letételét követően a vezetői engedélyüket első alkalommal megszerző sofőrök általában csekély közlekedési tapasztalattal rendelkeznek.

A TAPASZTALATLANSÁG SZÁMOS PROBLÉMA FORRÁSA LEHET

akkor, ha a sofőrök immár kíséret nélkül, önállóan jelennek meg a forgalomban, s egyedül kell döntéseket hozniuk általuk sokszor ismeretlen szituációkban – írta a Baleset-megelőzés.

Eleinte sokszor bizonytalanok, körülményesek, és kisebb-nagyobb vezetéstechnikai hibákat is elkövethetnek. Később azonban – némi tapasztalatszerzés birtokában – könnyen áteshetnek a másik végletbe: a saját, valamint a jármű képességeit alaposan túlbecsülve meggondolatlan cselekedetekre szánhatják el magukat, melyeknek könnyen súlyos baleset, illetve tragédia lehet a vége.

Ez korántsem hazai sajátosság, hiszen a kezdő vezetők közlekedésének más EU-tagállamokban is átlag feletti kockázata van, amit az is mutat, hogyA 15-24. ÉV KÖZÖTTI KOROSZTÁLY ESETÉBEN A KÖZÚTI BALESETEK JELENTIK A HALÁLOZÁSOK ELSŐ SZÁMÚ OKÁT.

Az egyes országok különbözőképpen igyekeznek kezelni a helyzetet és csökkenteni a fiatal sofőrök érintettségét a közúti balesetek és halálozások okozásában. Ezek egyike a kezdő vezetői engedély, valamint

ANNAK EGYIK TOVÁBBFEJLESZTETT VÁLTOZATA, AZ ÚGYNEVEZETT „KÉTLÉPCSŐS VEZETŐI ENGEDÉLY”.

Utóbbi azt jelenti, hogy a tapasztalatlan sofőrök eleinte (országonként eltérő ideig, de többnyire kettő, esetleg három évig) kezdő vezetői engedélyt kapnak. Amennyiben balesetet nem okoznak, illetve bizonyos számú büntetőpontot nem gyűjtenek össze, ismételten vizsgát kell tenniük annak érdekében, hogy a végleges jogosítványt megszerezzék.

Egyes külföldi szakértők szerint ismételt vizsgára azért van szükség, mert a kezdő vezetői engedély időszakának a végére a jogkövető, szabálytisztelő magatartásban általában kedvezőtlen változások történnek. Magyarországon is létezik a kezdő vezetői engedély intézménye, a tapasztalatlan sofőrökre közlekedési korlátozások vonatkoznak (bizonyos kategóriáknál utas szállításának, illetve pótkocsi vontatásának tilalma), ismételt vizsgakötelezettség ugyanakkor nincs.