Közzétette - Kategória - Egyéb

Kiterjedt kormányzati korrupciós hálózatra csaptak le a rendőrök: húsz gyanúsítottat hallgattak ki


Már húsz gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési ügynek – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos kérdésére adott válaszából.

Képünk illusztráció Fotó: Getty Imagas

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) április végén letartóztatott öt pénzügyminisztériumi pályázatkezelőt hivatali vesztegetés elfogadás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A KNYF több helyszínen tartott házkutatást, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A nyomozók a hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt foglaltak le. Az ügyről korábban annyi derült ki, hogy a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érinti.

A legfőbb ügyész válaszából kiderült: már húsz gyanúsítottja van a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési ügynek.

A nyomozást végző főügyészség a mai napig húsz személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül tizenkét személy gazdálkodó szervezet képviselője, hét pedig jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselő

– írta Polt Péter legfőbb ügyész válaszlevelében. Hadházy Ákos független képviselő még április 21-én nyújtotta be írásbeli kérdését, érdeklődve a hivatali vesztegetés és más bűncselekmények ügyében indított nyomozásról.

A képviselő azon kérdésére, hogy konkrétan mely uniós projekteket érinti a büntetőeljárás, Polt Péter nem válaszolt, mivel „a nyomozás jelen szakaszában, a büntetőeljárás érdekeire figyelemmel egyelőre nem adható tájékoztatás”.

A legfőbb ügyész arról is beszámolt, hogy a nyomozás nem az Európai Csalás Elleni Hivatal jelzésére, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél Alföldi Bűnügyi Igazgatóság feljelentésére indult.