Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Nagy váltoás érik a magyar utakon: országszerte változhatnak a sebességhatárok


Jövő év március 31-re ígéri az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy elkészül az új magyar KRESZ. Közzétették az első változásokat.Jelenleg öt munkacsoportban dolgoznak a minisztérium és a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) munkatársai más külső szakértőkkel együtt az új KRESZ-en – írta a Vezess.hu. Az új alapelveket – ha nem is mindenhol száz százalékig végleges megfogalmazásban – nyilvánosságra is hozták.

Bekerül például a szabályozásba a következő új pont, amellyel a közúti veszélyeztetések, büntetőfékezések ellen próbálnak fellépni:

1. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz,
b, tilos szándékosan hátráltatnia más forgalmi műveletét, tilos a résztvevők közötti távolságot veszélyes mértékűre csökkentenie, és tilos a közlekedés rendeltetésével ellentétes magatartást tanúsítania.

Az új KRESZ-ben lesz egy olyan alapelv, amelynek neve „elvárható döntés”. Ez alapján „aki a közúti közlekedésben részt vesz, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a tőle elvárható biztonságos vezetéshez szükséges tudással és képességekkel rendelkezzen.”

A jogszabályalkotás következő lépéseként a gyalogosokkal foglalkoznak a minisztériumban. Ígéretük szerint még a nyáron elárulnak ezzel kapcsolatban újabb részleteket. A háttérbeszélgetés alapján

beleférhet a sebességhatárok módosítása is,  de még nem tartanak ott az illetékesek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük