Közzétette - Kategória - Egyéb

Megyénkben is berobbanhat a járvány – figyelmeztet a Népegészségügyi Központ

A kép illusztráció.

Nyíregyházán, Budapest északi és központi területein és Debrecenben növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében az elmúlt egy hétben végzett szennyvízvizsgálatok – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ mai tájékoztatásából. Bár a közleményük nem nevezi meg, ábrájuk alapján Kecskemét is ide sorolható.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Hangsúlyozzák, hogy

A MÓDSZER A BEHURCOLT ESETEKET ÉS AZ EGYEDI GÓCOKAT NEM MÉRI, TEHÁT AZ EREDMÉNYEK ARRA UTALNAK, HOGY AZ ORSZÁG NAGYOBB RÉSZÉN MEGINDULT A KÖZÖSSÉGI TERJEDÉS.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – hívták fel a figyelmet.

  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!
  • Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak!
  • Lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot!
  • Viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet!
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését – ígérik.