Közzétette - Kategória - Egyéb, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Iskolabezárások és korlátozások: jönnek az ingyenes influenzaoltások és a további szigorítások

Fotó: Facebook

Az emberek egyértelműen azt nyilvánították ki a koronavírus-járvány első tapasztalatairól szóló nemzeti konzultáción, hogy Magyarországnak működnie kell, nem engedhető meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő hangsúlyozta, a kabinetnek van egy haditerve a járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül.

Hangsúlyozta, a kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét. “A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az interjúban a miniszterelnök elmondta, viszonylag kevés szabályt kell majd betartani, azokat viszont ellenőrizni fogják. A jövőben eszközölni tervezett változtatásokról elmondta, hogy az idősotthonok és kórházak látogatási tilalma továbbra is érvényben marad, a kötelező maszkhasználatot pedig olyannyira komolyan kell venni, hogy annak hiányában büntetés kiszabásával is számolhat a szabályszegő.

A kormányfő elmondta, hogy az idősek védelme mellett arra törekszenek, hogy a járvány második hulláma miatt is működőképes maradjon az ország.Az embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy olyan szigorú korlátozások lépnek érvénybe, mint az első hullám ideje alatt tavasszal. 

“A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – mondta Orbán Viktor.

Azt is hozzátette a miniszterelnök, hogy nem lesznek iskolabezárások, abban az esetben, ha egy intézményben felbukkan a vírus, azt helyi kezeléssel oldják majd meg. Továbbá elrendelték az iskolákban a belépés előtti lázmérést és minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást.

Arról is beszélt a kormányfő, hogy a magyar kormánynak van haditerve a gazdaságvédelemre, amit gyakorlati lépésekre bontanak, a  következő napokban ennek kapcsán több bejelentés is várható, amit főként a közösségi médiában tesznek majd közzé.

“Visszaállok Facebook-huszárnak”– fogalmazott.

Arra külön felhívta a figyelmet, hogy bár kevesebb korlátozás van most, mint korábban, de ezeket viszont szigorúan be kell tartania mindenkinek.

A most még meglehetősen széles skálán mozgó koronavírus-tesztet hamarosan hatósági árassá teszik, ám az összegről egyelőre nem ejtett szót Orbán Viktor. Elmondta viszont, hogy az önként jelentkezők számára ingyenessé teszik az influenza elleni oltást, ami azért lehet különösen fontos, mert többször is elhangzott már, hogy a védőoltás beadása nagy segítséget jelenthet az orvosoknak abban, hogy eldöntsék, egyszerű influenzáról, vagy pedig koronavírus-fertőzésről van szó az adott páciens esetében.

Orbán Viktor elmondta, elkészült a gazdaságélénkítő csomag következő fejezete is, aminek részleteiről a következő napokban ad majd tájékoztatást. Szintén fontos információ, hogy a miniszterelnök a bérek, a beruházások és a munkavállalók területén is pozitív fejleményeket szeretne látni:

Béremeléseket szeretnék, több munkavállalót szeretnék és beruházásokat – ez irányba tettünk is lépéseket. Meggyőződésem, ha lesz az országban egy összefogásra utaló hangulat, akkor ez mind meg is valósulhat

mondta.
Némi negatívumként a miniszterelnök megerősítette, hogy a költségvetési hiány nem a legjobb formáját mutatja, ám az ország teljes leállását szerette volna elkerülni, az pedig bizakodásra ad okot, hogy a magyar gazdaság iránti bizalom továbbra is erős – fogalmazott.

Forrás: MTI/Index/life.hu/