Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Magyarországon is kötelező lehet az FFP2-es maszk


Több országban is szigorítottak már az eddig sem egyszerű maszkviselési kötelezettségen. Van, ahol elrendelték, hogy a közösségben – például tömegközlekedési eszközön – csak FFP2-es maszkban lehet menni, textilmaszk, sima sebészmaszk már nem elég.

Itthon a közérdekű – és elég sokszor jogos – bejelentéseiről ismert Tényi István levélben fordult a tisztifőorvoshoz azzal, hogy mivel Magyarországon is megjelent a koronavírus fertőzőbb, brit mutációja, be kellene vezetni itthon is az FFP2-es maszkok kötelező viselését, mint más országokban. Azzal érvelt, hogy az FFP2-es maszkok jobban védenek a hagyományos textil- vagy egyéb maszkoknál, mert részecskeszűrő tulajdonságuk jobb, “az áteresztési tényező 6-8 százalék.” – írta beadványában, amire most meg is érkezett a válasz Müller Cecíliától.

Eszerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tájékoztatásai szerint bár a vírus új variánsainak legtöbbször nincs jelentős hatása a vírus terjedésére, egyes mutációk kombinációi szelektív előnyt biztosítanak a vírus számára, a gyorsabb terjedés és a gazdaszervezet immunválaszának elkerülésére való képesség szempontjából. Ez a szelektív előny az addig ismert vírusmutációk biológiai jellemzőire és a megfertőzött ember fiziológiai tulajdonságaira érvényesek.

Viszont a vírusmutációk által okozott fertőzés terjedési mechanizmusában nem történt változás, a koronavírus olyan formában terjed, ahogy eddig is. Ebből az következik Müller Cecília levele szerint, hogy a vírusvariációk okozta járvány közösségi terjedése elleni járványügyi védekezés, azaz a megelőzés protokollja, módozatai és eszközei tekintetében nem kell változtatni, azok a jelenlegi állás szerint megfelelőek.

A levél nem tesz említést arról, hogy ez esetleg megváltozhat, de ezt előre nem is lehet tudni nyilván.

A tisztifőorvos a levelében azt is leírja, hogy mindezeken felül Tényi István felvetése az FFP2-es félálarc részecskeszűrő képességéről, az tulajdonságairól és alkalmazhatóságáról több ponton téves, vagy megkérdőjelezhető, ezért azokból helytelen logikai következtetés lenne azt a tanulságot levonni, hogy az FFP2-es maszkokat széleskörűen kötelezővé kéne tenni.

Indirekt/Blikk